Tänään vietetään Black Friday:ta eli mustaa perjantaita, joka tunnetaan myös täällä meillä erilaisista alennus- ja tarjouskampajoista. Black Friday on alunperin lähtöisin Yhdysvalloista ja sen epävirallinen tarkoitus on ollut 1950-luvulta saakka käynnistää jouluostos-sesonki hulppeilla tarjouksilla. Sittemmin yksittäisestä päivästä on muotoutunut jopa viikon mittaiseksi laajentunut ostoshulina, jonka vastuullisuutta on yleisesti kyseenalaistettu niin kestävän kehityksen kuin tuotteisiin liittyvän hintakikkailun näkökulmasta.

Ostosten tekemisessähän ei periaatteessa ole mitään väärää, varsinkin jos tuotteelle tai palvelulle on todellinen tarve. Kuluttaminen pitää osaltaan yhteiskuntamme pyörät liikkeessä, mutta liiallinen kuluttaminen puolestaan vaikuttaa meitä ympäröivään yhteiskuntaan ja erityisesti ympäristöön päinvastaisesti. Kuluttaminen on lopulta hyvin monisyinen ilmiö ja keskeistä onkin sen toteuttamisen tavat, eli se mitä, miksi ja minkä verran ostetaan. Vastuullisuuden näkökulmasta erityisesti sillä on merkitystä, millaisella ajatuksella hankintoja tehdään.

Minulle Black Friday merkitsee päivää, jolloin en osta periaatteesta yhtikäs mitään ja syy siihen on yksinkertainen. Haluan omalta osaltani tukea kohtuullisen kuluttamisen periaatteita ja siksi en avaa kukkaroni nyörejä päivänä, joka mielestäni kannustaa toimimaan päinvastoin ja tekemään ehkä jopa sellaisia hankintoja, joille ei välttämättä ole todellista tarvetta. Kohtuulliseen ja kestävään kuluttamiseen kuuluvat mielestäni keskeisesti niin terve kriittisyys kuin avoimuus. Minulle se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tarkastelen ja harkitsen ostopäätösten tekemistä sekä ymmärrän niiden vaikutuksia laajemmassa mittakaavassa. Toki kohtuullisuus on myös hyvin subjektiivinen käsite, jonka vuoksi se merkitsee yhdelle yhtä ja toiselle toista.

Pienten lasten äitinä ajattelen, että tekemilläni valinnoilla on valtavan paljon merkitystä, sillä kasvuympäristöllä on keskeinen rooli myös kuluttamiseen liittyvien tapojen ja tottumusten omaksumisessa. Vanhempana toivon voivani välittää lapsilleni kasvatuksella maanläheisiä arvoja, joihin kuuluu myös ympäristön kunnioittaminen ja siitä huolehtiminen. Ympäristön hyvinvointia tukevia tapoja ja tottumuksia ei opita pelkästään ajatuksen voimalla, vaan siihen tarvitaan ohjausta ja opastusta sekä tietoisuuden lisäämistä. Kohtuulliseen kuluttamiseen kasvattaminen sekä kestävien valintojen tekemiseen ohjaaminen ovat silloin niin ikään keskeisessä roolissa.

Kasvatuksen tarkoituksena ei ole luoda lapsille ahdistusta tai kaataa maailman murheita heidän niskaan, vaan käsitellä asioita ikätasoon sopivalla tavalla sekä ohjata heitä ymmärtämään arkisten valintojen merkityksiä. En myöskään halua nähdä ympäristökasvatusta mustavalkoisena täydellisyyden tavoitteluna, vaan ennemminkin tietoisuuden lisäämisenä ja arkisten tapojen ohjaamisena. Voin tehdä lapsille näkyväksi esimerkiksi sitä, miksi ja miten jätteitä lajitellaan, miksi on hyödyllistä hyötyliikkua, miten vaatteita tai tavaroita voi ja kannattaa korjata tai miksi ostopäätöksiä on hyvä pohtia useammastakin eri vinkkelistä. Ympäristötietoisuus ei ole synonyymi täydellisyydelle, vaan se on ennemminkin kykyä ymmärtää oman toiminnan vaikutuksia laajemmin ja halua toimia sen mukaisesti. Miten se menikään; pienistä pisaroista kasvaa puro jne. Vanhempana annan omalla toiminnallani esimerkin ja mallin lapsilleni myös siihen, millaisia kuluttajia heistä kasvaa ja millainen ympäristösuhde heille muodostuu.

Ajattelen että ympäristökasvatus on arjessa läsnä päivittäin, mutta erityisesti näin joulun alla on oiva hetki pysähtyä pohtimaan lasten kanssa kohtuullisuutta sekä tavaroiden tarpeellisuuutta vielä hieman tarkemmin. Yllättävän pienikin lapsi oppii harkitsemaan omia toiveitaan sekä ymmärtämään kohtuullisuuden käsitettä, kun asiaa opetellaan yhdessä rakentavasti. Vastuullisuudessahan on lopulta kyse puhtaasti empatiakyvystä eli siitä, että välitämme ja opimme huomioimaan niin toisiamme kuin ympäristöäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.