Kaupallinen yhteistyö Népra & Minska

Omat kulutustottumukseni ovat sekä muuttuneet että kirkastuneet parin viime vuoden aikana melkoisesti. Aikaisemmin tein ostoksia paljon spontaanimmin, kun nykyisen puolestaan punnitsen ja harkitsen ostopäätöstä – välillä ehkä jopa ärsyttävyyteen saakka. Selvitän tuotteen taustoja paljon tarkemmin ja haluan tehdä monella tapaa kestävämpiä hankintoja. Tätä toimintamallia on todennäköisesti kutsuttu vielä vuosikymmen sitten piheydeksi tai nuukailuksi, kun taas 2020-luvulla sen voi tiivistää kahteen sanaan: vastuullinen kuluttaminen. Mielestäni tässäkään asiassa ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä, vaan ennemminkin oivaltaa, että kokonaisuus muodostuu pienistä puroista.

Népra ja Minska – nämä kaksi inspiroivaa ja vastuullista brändiä tekevät täydestä sydämestä ja ammattitaidolla työtä yhä kestävämmän tulevaisuuden eteen. Molempien yritysten takana on ammattitaitoiset ja taitavat naiset sekä kaiken toiminnan kivijalkana maanläheiset arvot sekä ihanan lempeä ote kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin äärellä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan he saavat minut inspiroitumaan, mutta myös huomaamaan niitä pieniä arkisia asioita, joita voin omassa arjessani tehdä ympäristön sekä kestävämmän tulevaisuuden eteen. Siinä missä meillä kuluttajilla on mahdollisuus tehdä arkisia valintoja, on meillä samalla myös valtaa vaikuttaa siihen, millaisia yrityksiä haluamme tukea sekä millaista tulevaisuutta haluamme seuraaville sukupolville rakentaa.

Kuvassa Népran Fortuna top

Aiemmissa blogi-postauksissa olenkin jo kertonut siitä, kuinka pistin kesällä vaatekaappini uuteen uskoon ja karsin sieltä kaiken turhan kiertoon. Jäljelle jäivät ainoastaan ne vaatteet, joita todella käytän ja tarvitsen. Vapaa-ajan ja treenivaatteistani suurin osa koostuu Népran tuotteista ja syy siihen on simppeli. Vaatteiden laatu, mukavuus ja toiminnallisuus sekä merkin vastuullisuus. Ajattomat ja helposti yhdisteltävät vaatteet ovat tyylikkäitä nyt ja tulevaisuudessa.

Lempparivaatteista haluaa luonnollisesti pitää myös hyvää huolta, jotta niitä voisi käyttää mahdollisimman pitkään. Voimme tehdä myös vaatteiden huollossa monta vastuullista ja ympäristöystävällistä arkista valintaa, joilla voimme edistää sekä vaatteiden pidempää käyttöikää kuin huomioida ympäristöä yhä paremmin. Tästä ajatuksesta syntyi myös idea tähän blogi-postaukseen, jossa minä kysyin ja Népran sekä Minskan asiantuntijat vastasivat siihen, kuinka huoltaa vaatteita yhä kestävämmin ja vastuullisemmin.

Jos olet miettinyt, kuinka saada treenivaatteet kestämään yhä pidempään tai miten raikastaa tunkkainen haju vaatteista, niin kannattaa hypätä mukaan. Tämän postauksen vinkit on nimittäin helppo ottaa haltuun omassa arjessa.

Kuvassa Népran Luna top, Yed Joggers-housut, Dubhe hoodie

Miksi vaatteiden huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota?

”Noin 30% vaatteet ympäristövaikutuksista tulevat vaatteiden käytön ja huollon aikana. Kun vaatetta huoltaa ja pesee oikein, pitenee luonnollisesti myös tuotteen käyttöikä. Läheskään aina ei myöskään ole välttämätöntä vaihtaa kulunutta vaatetta uuteen, vaan tuotteen voi tarvittaessa myös korjata. Mitä pidempään yksittäinen vaate on käytössä, sitä ekologisempi se myös on. On myös hyvä huomioida, ettei vaatemerkki lopulta ole vastuussa tuotteen pitkäikäisyydestä, vaan vastuu on lopulta aina käyttäjällä. Vaatteiden käyttö ja huolto kuormittavat aina ympäristöä ja siksi niiden pesuun sekä huoltoon on tärkeä kiinnittää huomiota. Urheiluvaatteiden huolto myös eroaa arkivaatteiden huollosta.”

Anna-Mari Niutanen, Népra

Kuinka treenivaatteita kannattaa pestä? Onko järkevää/tarpeellista esim. pestä jokaisen käyttökerran jälkeen?

”Treenivaatteet kannattaa pestä mahdollisimman pian käytön jälkeen. Hiki haurastuttaa kangasta ja pinttyessään sitä on vaikea saada pois. Jos treenivaatteita ei pysty pesemään heti, kannattaa laittaa ne ulos tuulettumaan. Voi olla myös järkevää huuhdella hikisimmät vaatteet ja laittaa kuivumaan, jos pesu ei ole heti mahdollista. Treenivaatteet kannattaa pestä aina erillään muista vaatteista.”

Anna-Mari Niutanen, Népra

Saako/kannattaako vaatteita rumpukuivata?

”Treenivaatteita ei kannata rumpukuivata, sillä se haurastuttaa elastaania ja lyhentää näin vaatteen käyttöikää. Lisäksi rumpukuivaus on todella mekaanista ja hankaavaa, jolloin se on kuluttavaa ihan kaikille tekstiileille ja rumpukuivauksessa tuotteesta irtoaa myös enemmän kuituja.”

Anna-Mari Niutanen, Népra

Kutistuvatko Népran tuotteet pesussa?

”Népran tuotteet eivät kutistu pesussa, kunhan niitä vain pesee ja huoltaa ohjeen mukaan, eli pesee max. 40 asteessa, ei käytä huuhteluainetta eikä kuivaa tuotteita rummussa tai auringossa. Jokaiselle kankaalle lasketaan oma max. kutistumisprosentti, joka on meidän käyttämissä kankaissa 3-6%. Yleisesti ottaen polyester ja polyamidi kankaat pitävät hyvin muotonsa eivätkä kutistu.”

Anna-Mari Niutanen, Népra

Itse olen melko tarkka vaatteiden huollossa ja omien käyttökokemusteni mukaan Népran tuotteet eivät kutistu pesussa ja lisäksi kankaiden värit kestävät hyvin sekä käyttöä että pesua. Mutta mitä vaatteiden pesussa kannattaa huomioida, jotta se olisi mahdollisimman ympäristöystävällistä ja miksi? Näihin kysymyksiin vastaa Rosi Sotkasiira, joka toimii hyvinvointimedia Minskan kemikaaliasiantuntijana.

Miksi pesuaineen valinnalla on merkitystä? Ympäristöystävällisen pesuaineen hyödyt

”Kaikki taloudessa käytettävät pesuaineet huuhtoutuvat lopulta luontoon ja perinteiset pesuaineet sisältävät usein ainesosia, jotka ovat haitallisia vesistöille ja sitä kautta myös ympäristölle, jossa elämme. Tässä noidan kehässä luontoon hajoamattomat kemikaalit päätyvät muutaman mutkan kautta lopulta myös takaisin meihin ihmisiin. Helppo tapa vähentää koko taloudessa kertyvää kemikaalikuormaa on vaihtaa kodin pesuaineet luonnollisiin ja ympäristöystävällisiin versioihin.”

Rosi Sotkasiira, Minska

Miten ympäristöystävällinen pesuaine eroaa ”tavallisesta”?

”Luonnollinen ja ympäristöystävällinen pesuaine sisältää ainoastaan luonnollisia aineosia, jotka eivät kuormita ympäristöä tai ole haitaksi ihmiselle. Perinteiset ja ”tavalliset” pesuaineet voivat pitää sisällään mikromuoveja, petrokemian raaka-aineita, synteettisiä väriaineita ja hajusteita sekä kemiallisia vaahdottimia, säilöntä- ja valkaisuaineita. Ole Hyvä -tuotteiden raaka-aineet ovat 100% kasviperäisiä ja ne palautuvat käytön myötä osaksi luonnon omaa kiertokulkua, eivätkä kuormita vesistöjä tai ympäristöä.”

Rosii Sotkasiira, Minska

Mihin pesuaineen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

”Helpoin tapa valita aidosti luonnollinen ja ympäristöystävällinen pesuaine sekä välttyä viherpesulta on etsiä tuotteesta ecosertifikaatti. Sertifioija on aina valmistajasta riippumaton taho, joka tekee jokaiselle tuotteelle perusteellisen tarkastuksen ennen sertifikaatin myöntämistä. Sertifiointi järjestelmä tutkii jokaisen yksittäisen tuotteen raaka-aineita, niiden käsittelyä sekä tuotteiden valmistusmenetelmiä, tuotantolaitoksia, valmistuksen ekologisuutta ja pakkausten kierrätettävyyttä. Ole Hyvä-tuotteilla on Ecocert -sertifikaatti, joka on yksi tunnetuimmista kansainvälisistä ecosertifikaateista.”

Rosi Sotkasiira, Minska

Millaisia tuotteita suosittelette urheiluvaatteiden pesuun?

”Urheiluvaatteiden pesuun suosittelen käyttämään Ole Hyvä nestemäisiä -pyykinpesuaineita ja lisänä pyykkietikkaa, joka raikastaa ja poistaa hien hajua vaatteista.”

Rosi Sotkasiira, Minska

Sopiiko pyykkietikka urheiluvaatteille ja kuinka sitä kannattaa käyttää?

”Pyykkietikka on luonnollinen ja ekologinen raikaste pyykille, jota voi käyttää huuhteluaineen tapaan pyykinpesuaineen lisänä. Se raikastaa pyykin, jättää pyykin pehmeän tuntuiseksi sekä poistaa jopa pinttyneen hien hajun urheiluvaatteista. Lisäksi pyykkietikka tekee hyvää pesukoneelle poistamalla rummusta ja putkistosta pesuaine- ja kalkinjäämiä. Urheiluvaatteita voi liottaa pyykkietikassa (0,5dl etikkaa + 5l vettä) n.30 minuuttia ja laittaa sen jälkeen koneeseen.”

Rosi Sotkasiira, Minska

Ole hyvä-tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden tuoksu on mielestäni ihanan raikas. Valitsin Minskan verkkokaupasta pyykinpesuaineet sekä raikkaan sitruunan tuoksuisena kuin hajusteettomana. Sitruunan tuoksu on mielestäni juuri sopivan mieto ja se jättää vaatteisiin raikkaan tuoksun sekä saa ne tuntumaan pehmeämmiltä. Pyykkietikkaa testasin itse asiassa ensimmäistä kertaa ja tämä menee ehdottomasti jatkoon. Piparmintun tuoksuinen Ole hyvä-pyykkietikka antoi vaatteille freesin tuoksun ja vei tunkkaisen hajun mennessään. Tällä Minskan vinkillä myös vanhemmat treenivaatteet saavat lisää käyttöaikaa ja aion ehdottomasti käyttää tuotetta myös jatkossa.

Vaatteiden ekologisessa pesussa voi käyttää myös Guppyfriend-pesupussia, joka puolestaan löytyy myös Népran verkkokaupasta. Guppyfriend on mikromuovia keräävä pesupussi synteettisistä materiaaleista valmistettujen vaatteiden pesuun. Guppyfriend estää pyykistä irtautuvien mikromuovikuitujen ajautumisen pesuveden mukana vesistöihin ja luontoon. Pesun aikana vaatteista irtoavat kuidut jäävät pussiin, josta ne on helppo poimia käsin. Lisäksi pussi myös suojaa tekstiilien pintaa pesun aikana ja vähentää siten kuitujen irtoamista ylipäätään.

Tuote sopii kaikenlaisten herkkien tekstiilien pesuun ja pidentää niiden käyttöikää. Pesupussi on helppo ja näppärä käyttää. Vaatteet pestään pussissa tavalliseen tapaan ja pesun jälkeen pussin yläkulmiin tarttuneet mikrokuidut poistetaan käsin ja ne voidaan kierrättää sekajätteeseen. Pesupussin käyttöönoton jälkeen saattaa kestää muutamia pesuja, kunnes kuituja on kertynyt pussiin silmiin näkyvä määrä. Pussia ei myöskään tarvitse tyhjentää jokaisen pesun jälkeen.

Népra ja Minska ovat molemmat loistavia esimerkkejä siitä, kuinka brändiä rakennetaan aidosti sydämellä, vastuulliset arvot edellä. Minusta on ihailtavaa, kuinka sekä Népra että Minska uskaltavat poiketa valtavirrasta ja toteuttaa rohkeasti omaa missiotaan. Ja ennen kaikkea he tekevät sen hyvän ja innostavan fiiliksen kautta -joka muuten myös tarttuu.

Postauksen kuvat: Markus Metsänen photography

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.