Kaupallinen yhteistyö Minska

Tämän kesän aikana on jälleen pakattu moneen kertaan eväät reppuun ja retkeilty yhdessä mitä upeammissa paikoissa. Retkeilyssä yhdistyvät luontevasti niin yhdessä vietetty aika kuin monipuolinen liikkuminen, mutta siinä samalla usein myös kiireen tuntu ja ajatukset rauhoittuvat. Tuntuu että metsään on aina mukava palata, olivatpa polut ennestään tuttuja tai täysin uusia.

Retkeily on myös tärkeä osa luonto- ja ympäristökasvatusta ja siksi pidän tärkeänä, että lapset saavat liikkua ja viettää mahdollisimman paljon aikaa luonnossa. Leikkien, liikkuen, tutkien ja ihmetellen, lapselle luontaisella tavalla. Ympäristönä metsä kannustaa lapsia myös luontevalla tavalla liikkumaan ja kokeilemaan omia taitojaan, sekä herättelee mielikuvitusta ja luovuutta leikkeihin. Ja siinä missä metsä rauhoittaa ja herkistää meitä aikuisia, tapahtuu tämä sama usein myös lapsille. Pienet silmät ovat tarkkoja huomioille, jolloin kysymyksiä ja ihmettelyn aiheita putkahtelee tämän tästä.

Vanhempana haluan nähdä luonto- ja ympäristökasvatuksen velvollisuuden sijaan mahdollisuutena. Pieni lapsi on luonnostaan utelias tutkimaan ja kokemaan, johon metsä ja luonto tarjoavat oivan ympäristön. Vanhempana minulla on mahdollisuus avata lapsille luonnon ihmeitä sekä ohjata heitä ymmärtämään, miksi ympäristöä tulisi kohdella hyvin.

Ajattelen että asiat saavat merkityksen myönteisten kokemusten ja elämysten kautta. Yhdessä vietetyistä hetkistä ja retkistä syntyy rikkaita muistoja ja mielikuvia, joita haluamme usein vaalia ja siirtää myös eteenpäin. Tärkeistä ja merkityksellisistä asioista haluamme usein myös pitää huolta ja luonto jos mikä ansaitseekin erityistä huolenpitoa.

Meillä retkeilyyn kuuluvat yleensä aina myös pienet eväät, sillä onhan se aina erityisen ihana ja odotettu hetki, kun saa istahtaa kannon nokkaan tai taukopaikalle nauttimaan maistuvia eväitä. Perheen pikku-koululainen totesikin viime retkellä spontaanisti, kuinka kaikki ruoka maistuu retkellä aina paljon herkullisemmalta kuin kotona ruokapöydässä. Että jotakin taikaa siinä metsässä tosiaan on.

Retkieväissä arvostan helppoutta, mutta yhtälailla niiden terveellisyyttä. Kotimaisen Minskan verkkokaupasta löytyykin monipuolinen kattaus tuotteita, jotka täyttävät nämä kriteerit kympin arvosanalla. Lisäksi Minskan toiminnan taustalla olevat vastuulliset ja ympäristöä kunnioittavat arvot tekevät heidän toiminnastaan erityistä.

Meidän retkireppuun valitsin Minskan monipuolisesta valikoimasta Foodinin maistuvia välipalapatukoita sekä Trail mix-sekoituksia, joiden kuivatut marjat, pähkinät ja raakasuklaaherkut maistuvat sellaisenaan ja sopivan kokoiset pakkaukset kulkevat näppärästi retkellä mukana. Minun suosikiksi nousi Trail mix-maku choco love ja nämä raakasuklaaherkut toimivat muuuten mainiosti myös makeanhimoon. Lapset puolestaan tykästyivät Trail mix high five-makuun, joka tarjoaa pussillisen täydeltä mm. cashewpähkinöitä ja mulperinmarjoja.

Pakkaan mielelläni retkireppuun sellaiset eväät, jotka makuelämyksen lisäksi tarjoavat oikeanlaista hyvää energiaa, jotta retkellä riittäisi hyvin virtaa liikkua ja puuhastella. Lisäksi metsä tarjoaa erilaisen ympäristön leikin ja puuhastelun rinnalla myös makuelämyksille, joten uusien ja hieman erilaistenkin makujen maisteleminen voi sujua retkellä ihan huomaamatta.

Me pakattiin retkelle mukaan myös edellisenä päivänä yhdessä leivottua marjapiirakkaa. Tämä herkullinen ja suussa sulava marjapiirakka syntyi lasten kanssa poimituista marjoista sekä Minskan verkkokaupan astetta terveellisimmistä ja hyvää tekevistä raaka-aineista. Perheen pikku-koululainen leipoi piirakan itse pienellä avustuksella, joten arvatenkin tämä retkieväs maistui erityisen hyvältä. Piirakan ohjeen löydät muuten tästä blogi-postauksesta.

Lapsille valittiin retkijuomaksi Minskan valikoimasta Nom Nom-virvoitusjuomat ja kivahan se oli skoolata astetta terveellisemmällä kuplajuomalla metsäretken kunniaksi. Lapsille tämä juoma meni täysin limpparista ja äitinä minua ilahduttaa, että sokeripitoisten limppareiden ja mehujen rinnalla on tarjolla terveellisempiä vaihtoehtoja.

Minskan verkkokaupassa on minusta huomioitu ihanasti meidän aikuisten lisäksi myös lapset ja tarjolla onkin mitä maistuvampia terveellisempiä vaihtoehtoja myös perheen pienimmille. Pidän tärkeänä sitä, että lapset oppivat terveellisen ruoan ja välipalojen merkityksen ennen kaikkea hyvän olon ja arjessa jaksamisen kannalta.

Nom Nom-hedelmäpatukat ovat myös maistuvia ja helppoja välipalaherkkuja, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria tai väriaineita.

Metsäretkellä eväitä syödessä juteltiin lasten kanssa myös siitä, kuinka ruokaa ja elintarvikkeita voidaan valmistaa monella tapaa. Lapset kuuntelivat korvat tarkkana, kun kerroin kuinka paljon hyvää näiden tuotteiden taustalla onkaan.

Raaka-aineet on viljelty tai tuotettu luontoa ja ympäristöä kunnioittaen, jotta meillä säilyisi tulevaisuudessakin mahdollisuuus retkeillä näissä puhtaissa metsissä. Tai kuinka ihmiset tuotteiden taustalla saavat työskennellä hyvissä oloissa ja saavat kohtuullista palkkaa tekemästään työstä. Kun lapset miettivät, mikä ihme se Minska oikein on, niin kerroin heille Minskan verkkokaupasta löytyvän vain sellaisia elintarvikkeita ja hyvinvoinnin tuotteita, joiden taustalla toimitaan vastuullisesti niin ihmisiä kuin ympäristöä kohtaan.

Foodinin välipalapatukat ovat herkullisen pähkinäisiä ja täyttäviä.

Tarkoitus ei ole kaataa huolta ilmastosta ja ympäristön tulevaisuudesta lasten niskaan, vaan ohjata heitä ikätasoon sopivalla tavalla ymmärtämään asioiden ja meidän valintojen merkityksiä hieman laajemmin. Ympäristötietoisuus ei siirry seuraaville sukupolville ajatuksen voimalla, vaan siihen tarvitaan ohjausta ja opastusta. Kasvatusta ja asioiden merkitykselliseksi tekemistä. Pikku hiljaa lapsi oppii ymmärtämään, että hyvinvointi tarkoittaa itsestä huolehtimisen lisäksi myös toisten ihmisten ja ympäristön kunnioittamista ja arvostamista. Kyse on lopulta ihan tavallisista arkisista asioista ja miksi-kysymykseen vastaamisesta. Miksi vaikkapa retkellä kerätään roskat mukaan, eikä jätetä luontoon. Tai miksi kasveja, puita ja eläimiä kohdellaan hyvin ja kunnioittaen. Näin lapsi oppii oivaltamaan syy- ja seuraussuhdetta yhä laajemmin.

”Yksi valinta ja annos kerrallaan kohti hyvää elämää.”

Minska

Hyvinvointimedia Minskan toiminta on minusta kaiken kaikkiaan valtavan inspiroivaa. Hyvinvointi nähdään laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat ruoan, liikkumisen ja levon rinnalla myös mielen ja ympäristön hyvinvointi. Minska kannustaa ja innostaa hyvinvoinnin teemojen ympärillä lempeällä ja ratkaisukeskeisellä otteella, yksi valinta ja annos kerrallaan, ilman täydellisyys-ajattelua.

Minskan verkkosivuilla on paljon monipuolista ja helposti lähestyttävää asiantuntijatietoa, herkullisia kasvisruokareseptejä ja kaiken kruunaa tänä keväänä avattu vastuullisesti tuotettujen hyvinvointituotteiden verkkokauppa, josta löytyy hiljalleen laajentuva valikoima mm. raaka-aineita ruoan laittoon ja välipalaksi sekä lisäravinteita ja luonnonkosmetiikkaa hyvinvoinnin tueksi.

Minskan hyvinvointiajatus; ”Yksi valinta ja annos kerrallaan kohti hyvää elämää.” on simppeli ja allekirjoitan sen täysin. Minunkin mielestä hyvinvointi on arkisia pieniä tekoja ja valintoja, joita jokainen meistä voi omassa arjessaan, omien voimavarojensa mukaan toteuttaa ja tehdä. Mielestäni tällainen ajattelutapa madaltaa hyvinvoinnin kynnystä ja osoittaa pientenkin jokapäiväistä valintojen merkityksen.

Retkellä lapset liikkuivat ja puuhastelivat monta tuntia ja heidän mielikuvituksensa rikasta leikkiä oli ilo seurata. Yhdessä ihmeteltiin muurahaisten menoa ja muita luonnon ihmeitä. Kotiin palattiin ulkoilusta sopivasti väsähtäneinä ja masut täynnä maistuvia retkieväitä. Retkeltä mukaan tarttui repullisen täydeltä kokemuksia ja elämyksiä, joita on jälleen mukava yhdessä muistella. 

Jos retkeily lasten kanssa tuntuu ajatuksena työläältä tai sen onnistuminen mietityttää, niin haluaisin kannustaa unohtamaan omat ennakkoajatukset ja lähtemään rohkeasti liikkeelle. Ihmeteltävää ja elämyksiä löytyy vaikka jo ihan lähimetsästä. Lapset ovat innostumisen mestareita ja usein riittääkin, että heitä vain pikkuisen auttaa huomaamaan metsän ihmeet. Pyysin lapsia kertomaan retken jälkeen heidän mielestään kolme parasta juttua ja rimpsu kuului näin: pitkospuilla juokseminen, eväiden syöminen ja sammakon näkeminen. Oiva osoitus siitä, että lapset innostuvat ihan pienistä asioista ja mainio syy meille aikuisille unohtaa kaikki ennakkoluulot 🙂

Löytyykö sieltäkin innokkaita retkeilijöitä ja millaisia retkieväitä teidän reppuun pakataan?

Riikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.