Yhteistyössä Studio Laive

Viime kevät on ollut meille kaikille varmasti sanalla sanoen erilainen. Sen yllä on leijunut huolta ja epävarmuutta, mutta toisaalta se on tuonut tullessaan myös myönteisiä asioita. Kalenterin tyhjentyessä, vapautuu tyhjää tilaa olemiselle, jolloin omia ajatuksia ja niiden sävyjä alkaa kuulla ihan toisella tavalla. Ajattelen että arki on jatkuvaa tasapainottelua ja valintojen tekemistä erityisesti ajankäytöstä ja voimavarojen säätelemisestä. Tyhjää tilaa tarvitaan mielestäni juuri siksi, että niitä pieniäkin arkisia valintoja voisi tehdä itseään kuunnellen ja jotta tunnistamme omat rajamme.

Tämä joogapäiväkirjat-sarja onkin inspiraationa sinulle, joka haluat tutustua joogaan syvemmin ja lukea arkisia kokemuksiani tämän lajin parissa. Olen testannut tämän kevään ajan Jyväskylässä toimivan jooga- ja hyvinvointikeskus Studio Laiven online-joogatunteja* omassa olohuoneessa ja tässä sarjassa kirjoitan omista kokemuksista, tuntemuksista ja oivalluksistani.

Postauksissa tulevat lisäksi vieraskynäilemään Studio Laiven yrittäjät, ihanat ja taitavat jooga-ammattilaiset Elviira Hyytiä ja Kaisa Peltonen. Nämä naiset tulevat avaamaan joogan saloja asiantuntijan näkökulmasta innostavasti ja käytännönläheisesti. Olemme tehneet Studio Laiven kanssa yhteistyötä jo aiemmin, joten oli luontevaa rakentaa myös tämä sarja yhdessä näiden taitavien naisten kanssa.

Idea joogapäiväkirjat-sarjaan syntyi ajatuksesta löytää arkeen sopivia, helppoja tapoja mielen ja kehon rauhoittamiselle sekä halusta madaltaa jooga-harrastuksen kynnystä. Olen pyrkinyt jo pidemmän aikaa järjestelemään omia arjen palikoita niin, että asioiden välille löytyisi luontevasti sellaista hyvää tasapainoa. Kiireeseen on kuitenkin yllättävän helppo kadota ja siksi koen pienetkin rauhoittumisen hetket arjessa tärkeäksi. Lisäksi huomaan kaipaavani vuosi vuodelta kehoon lisää joustavuutta, joka iän myötä tuntuu olevan mystisesti katoava luonnonvara. Jooga tukee ja vahvistaa myös erinomaisesti kehon syvien lihasten toimintaa, josta onkin kehon toiminnan kannalta valtavasti hyötyä niin arjen askareissa kuin kaikessa liikkumisessa.

Jooga onkin varmasti yksi tunnetuimmista lajeista, jossa keskitytään juuri pysähtymiseen ja rauhoittumiseen sekä kehon vahvistamiseen. Jooga on hyvin monipuolinen ja moniulotteinen laji, joka sisältää valtavasti eri variaatioita ja tekemisen tapoja.

”Jooga on lähes kaikille soveltuva menetelmä, jossa yhdistyvät tietoinen liike, hengitys ja kehon tuntemusten aistiminen. Osalle ihmisistä motiivit joogan aloittamiseen liittyvät alussa vahvasti kehonhuoltoon. Keho tarvitsee sopivassa suhteessa sekä vahvistavaa että venyttävää liikettä ja jooga tarjoaa näitä molempia lempeässä muodossa. Moni ihastuu heti ensimmäisen joogaharjoituksen aikana myös siihen, kuinka jooga tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiselle ja pysähtymiselle oman itsen äärelle arjen keskellä.”

Elviira Hyytiä & Kaisa Peltonen

Viime postauksessa kerroinkin etten ole mikään kokenut joogaaja, vaan ennemminkin satunnainen harrastaja. Jokaisen jooga-harjoitteen jälkeen olen kuitenkin saanut huomata, kuinka kokonaisvaltaisesti tämä laji tuo hyvää tullessaan. Harjoituksen jälkeen olo on yhtä aikaa rauhallinen ja vahva. Kaisa ja Elviira summaavatkin näitä samoja huomioita osuvasti:

”Moni joogaa kokeillut jää lajiin koukkuun, sillä myönteiset vaikutukset tuntuvat kehossa ja mielessä välittömästi harjoituksen jälkeen ja tuntuvat usein pitkään. Lyhyetkin joogaharjoitukset ovat tehokkaita ja niitä on helppo yhdistää kiireisenkin arjen keskelle. Jooga ei myöskään ole välineurheilua, sillä tarvitset harjoitusta varten vain joogamaton tai muun luistamattoman alustan. Mukavin ja helpoin tapa päästä vauhtiin joogassa, on joogan viikkotunnit joogaohjaajan johdolla tai alkeiskurssit.”

Elviira Hyytiä & Kaisa Peltonen

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut jooga-harrastuksen aloittamisesta, mutta samalla ajatellut ettei sille ole omassa arjessa tilaa. Kulunut kevät ja Studio Laiven online-tunnit saivat mieleni kuitenkin muuttumaan, kun huomasin kuinka tätäkin lajia voi harrastaa matalalla kynnyksellä. Ohjatuilla tunneilla pääsin turvallisesti hyvään alkuun ja sain ideoita omatoimiseen harjoitteluun. Kirjoitan usein siitä, kuinka itselle ja omaan arkeen sopivien tapojen löytäminen on keskeistä, ja niin se vaan on.

Miten sitä aikaa ja tilaa joogalle sitten oikein on löytynyt? Mitä jooga on tuonut tullessaan ja miten se istuu keskelle lapsiperheen olohuonetta? Millaisia eri variaatioita joogaharjoituksista on ja millaisia konkreettisia vaikutuksia harjoitteilla on kehon ja mielen toimintaan liittyen? Mm. nämä tulevat selviämään kesän aikana joogapäiväkirjat-postauksista. Tervetuloa mukaan, toivottavasti tämä sarja saa sinutkin innostumaan ja inspiroitumaan joogan saloihin.

P.S. Täältä pääset tutustumaan tarkemmin Studio Laiven toimintaan sekä tunteihin. Tunteja on valittavana aina puistojoogasta online-tunteihin.

*Studio-Laiven jooga-tunnit saatu yhteistyönä

Kuvien vaatteet saatu: Népra Luna-toppi (väri cream), Saturnus-trikoot (väri: cayenne) & Ceres Bra-toppi

Postauksen kuvat: Markus Metsänen photography

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.