*Yhteistyössä Ruoko design

Jos tätä viikkoa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, sanoisin että tahmea. Jos puolestaan kahdella sanalla, lisäisin tahmean kaveriksi nousujohteinen. Lomailin lasten kanssa viime viikon ja yritin samalla tehdä kouluhommia siinä määrin kuin se oli mahdollista. Paino sanalla yritin. Viikko olikin oiva esimerkki siitä, kuinka kannattaa opiskella jatkossakin sillä vuoden aikana hyväksi havaitulla kaavalla: silloin kun siihen on rauha. Olen itse asiassa alkanut muutenkin karttaa ”multitaskauska”, sillä se on vähän kuin liukas saippua. Kunnon otetta on vaikea saada ja energia valuu lähinnä sinkoiluun ja kokonaisuuden hallintaan. Fokus jää usein uupumaan. Sunnuntaina mietin, että miten ihmeessä olen voinut olla edes puoliksi lomalla, sillä kaikesta mukavasta huolimatta olin aivan poikki viikon jäljiltä.

Ja näissä tunnelmissa se uusi viikko sitten jatkuikin. Jostain syystä kaikki tuntui tahmealta, vaikka kuinka yritin kääntää omaa moodia ja ajattelua myönteiseksi. Kokeilin urheilla itseäni mukavaksi sekä kevyellä että kovalla treenillä. Lepäsin ja yritin ottaa rennommin. Karsin somettamisen minimiin. Puhuin tuntemuksia ja oloja ääneen. Pidensin yöunia entisestään ja silti olo oli aamulla kuin jyrän alle jäänyt. Lopulta alkoi ärsyttää jo sekin, että ylipäänsä ärsyttää. Tuntuu että energiaa valuu silloin hukkaan ja saa ponnistella tuplasti ikävien tunteiden kanssa. Puolustukseksi tosin ilmassa oli myös peetä, ämmää ja ässää.

Harvemmin tulee jaettua tänne blogin puolelle näitä alavireisiä tunnelmia, mutta nyt ajattelin tehdä poikkeuksen. Ensinnäkin elämäähän se on tämäkin, johon kiinteänä osana kuuluvat erilaiset tunteet ja olotilat. Toisekseen vaikka tämän blogin nimi onkin Positiivisesti liikkeessä, niin ihminen se näidenkin rivien takaa löytyy ja vieläpä kaikessa tunteiden kirjossa. Kyllä minuakin välillä väsyttää, ärsyttää ja kiukuttaa. Ja se on ihan ok.

Ajattelen että tunteet ja niiden eri kontrastit tuovat ikään kuin mustavalkoiseen kuvaan värit. Niiden avulla asioista tulee merkityksellisiä ja päinvastoin. Ne auttavat tunnistamaan erilaisia tarpeita, olipa se sitten lepoa, liikuntaa, yksinoloa, ystävän seuraa tai mitä vaan. Lisäksi ne ohjaavat meitä eri suuntiin myös ihmissuhteissa, sillä onhan turvallisuuden tai turvattomuuden tunteilla niissä keskeinen rooli. Ajattelen että ilman hetkittäistä tahmeutta, sulava arki ei tuntuisi juuri miltään. Tai ilman ikäviä tunteita, emme ehkä osaisi tunnistaa omia rajoja tai kipukohtia pienten saati isompien asioiden äärellä.

Erilaiset tunteet ja olot ovat meille täysin luonnollisia ja se on ihan ok. Tämä sama ajatus kätkeytyy myös kuvissa päälläni olevan Ruoko designin Oloja-paidan* printtiin. Välillä voi tuon keskimmäisen karhun tavoin pyllistää kaikelle tai kallistaa päätä ja kysyä ”oletko tosissasi?”. Tunteiden ja erilaisten olojen salliminen ja ilmaiseminen avoimesti ei tee ihmisestä huonompaa, eikä itse asiassa määrittele sitäkään, onko elämänasenteeltaan positiivinen vai negatiivinen. Itsesäätelyn taidoilla tunteet ja erilaiset olot asettuvat uomiinsa ja jokainen meistä käsittelee niitä sitten tavallaan. Tunteiden avulla opimme tuntemaan itseämme, mutta yhtälailla myös toisiamme.

Jos viikko alkoi karhun pyllistyksellä, niin lähempänä perjantaita se olikin jo iloisempi kuperkeikka. Pikku hiljaa asiat alkoivat sujua ja samalla ajatukset muuttua luontevasti myönteisemmäksi. Vaikka lomaviikon tilastotieteen tenttiin lukeminen muistutti lähinnä ”hauki on kala” -hokemaa, meni sekin lopulta ihan mukavasti ja viikon kruunasi eilinen ope-sijaistus tärkeältä ja ennen kaikkea omalta tuntuvan työn parissa. Olipa sitä sitten karhu tai ihminen, niin tärkeää on, että saa olla ihan oma itsensä kaikkine oloineen, eikä ikäviäkään tunteita tarvitse pidätellä tai peitellä. Kyllä se vielä kuperkeikaksi muuttuu! -olkoon uusi voimalause.

Meillä kotona tunteita näytetään avoimesti ja niistä myös puhutaan. Pidän tärkeänä sitä, että lapset oppivat tunnistamaan ja käsittelemään erilaisia tunteita, sekä ymmärtämään niiden luonnollisuuden. Asioiden ääneen sanoittaminen ja empatian osoittaminen ovat tärkeässä roolissa, jotta myös lapsi tulee kuulluksi, ymmärretyksi ja hyväksytyksi. Erilaisten tunteiden salliminen sekä avoimuus niiden käsittelemisessä ovat varmasti mitä hedelmällisintä maaperää sille, että pieni lapsi oppii tunnistamaan ja pikku hiljaa myös säätelemään erilaisia tunteita. Onhan tässä välillä työtä meille aikuisillekin. Mikään loputtomiin hillitty viilipytty ei myöskään aikuisen tarvitse olla (rajansa toki kaikella). Oleellisempaa on kyky peilata myös aikuisena omia tunteita ja toimia. Pahoitella tai pyytää anteeksi, silloin kun siihen on syytä.

On ollut mukava huomata kuinka tunnetaidoista ja -kasvatuksesta on tullut tärkeä osa myös lasten koulu- ja päiväkotiarkea. Onhan kyse valtavan tärkeästä asiasta, niin itsensä tuntemisen kuin vuorovaikutustaitojenkin näkökulmasta. Aihe on selvästi tapetilla, sillä myös lasten mielestä nämä Sannan suunnittelemat Oloja-paidat ovat ihan lempparit. Lapset keksivät omien paitojen karhuista hauskoja tarinoita ja välillä omaa oloa ja tunteita on ollut selvästi helpompi kuvata karhun kuin itsensä kautta. Eikä se karhukaan aina halua kertoa, mikä sen saa pyllistämään tai pomppimaan ilosta. Toiset ovat luonnostaan avoimempia ja puhuminen on luontevaa. Toiset taas tarvitsevat enemmän tilaa ajatusten jäsentämiseen ja sekin on ok.

Tiesitkö tämän Ruoko designista?

Ruoko design on täällä Jyväskylän alueella toimiva paikallinen lifestyle-brändi, joka valmistaa tekstiili- ja puutuotteita. Rennon ja herttaisen Oloja-paidan printin on suunnitellut Sanna Ruokola -taitava nainen Ruoko designin takaa. Paidat valmistetaan ihanan pehmeästä luomupuuvillasta ja printit painetaan täällä Jyväskylässä. Ruoko designin toiminnan taustalla on maanläheiset, laatua ja ympäristöä kunnioittavat arvot. Kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan huolella kestämään aikaa ja kulutusta.

”Haluamme pyrkiä osaltamme estämään ylikulutusta sekä edistämään maailmaa, jossa ostetaan harvemmin ja käytetään kauemmin. Siksi pyrimme hyvään käytettävyyteen ja kauniisti vanheneviin, kestäviin materiaaleihin ja sitä kautta tuotteiden pitkään elinkaareen.” Ruoko designin Sanna summaa.

Ruoko designin pyrkimyksenä on tavoittaa asiakkaat mahdollisimman pieneillä välikäsillä, sillä heille paikallistalous, lähituotanto ja aito asiakassuhde ovat tärkeitä. Minulla on ilo tehdä yhteistyötä Ruoko designin kaltaisen yrityksen kanssa, jonka taustalla on aidot ja maanläheiset arvot. Yhteistyössä Ruoko designin kanssa saankin tarjota teille lukijoille alekoodin, jolla saa 20% alennuksen normaalihintaisista tuotteista. Verkkkauppaan pääset suoraan tästä ja alennuksen saat koodilla AURINKO. Alennus on voimassa aina 31.3.-20 asti.

Mitä ihaninta ja aurinkoista naistenpäivää!

*Ruoko design Oloja-paidat saatu blogi-yhteistyönä

2 thoughts on “Kyllä se vielä kuperkeikaksi muuttuu (postaus sis. alekoodin)

  1. Kivan näköinen paita! 🙂 Saanko kysyä, mitä kokoa sinun paitasi on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.