Kaupallinen yhteistyö Isku-koti

Kauniita ja palauttavia unia-postauksessa kirjoitin siitä, miksi tarvitsemme hyvää ja palauttavaa yöunta. Ja totta tosiaan, laadukas uni on monen asian summa ja sen merkitys meille on kokonaisvaltainen niin terveyden, hyvinvoinnin kuin jaksamisenkin kannalta. Hyvään uneen kannattaa satsata ja onneksi voimme vaikuttaa siihen myönteisesti monella tapaa myös itse. Summasimme Jyväskylän Isku-myymälän nukkumisen asiantuntijan, Tero Raatikaisen kanssa viisi vinkkiä hyvään yöuneen. Mikäli ajatuksissa on paremmat yöunet, voit lähteä liikkeelle vaikkapa näistä.

1. Anna arvoa nukkumisen ergonomialle

Nukkumisen ergonomialla voidaan tukea ja edistää unen laatua erityisesti fysiologisesti. Olemme jokainen yksilöitä, mikä vaikuttaa tietysti myös nukkumisen ergonomiaan. Sopivan vuoteen sekä petivaatteiden valintaan vaikuttavat niin nukkuma-asento, fysiologiset ominaisuudet kuin omat nukkumistottumukset.

Patjan ja tyynyn tulisi tukea vartalon fysiologista eli luonnollista asentoa läpi yön, jotta kehon on mahdollista päästä lepotilaan ja palautua päivän rasituksista. Sängyn hyvät ominaisuudet tiivistyvät patjan laadussa, joita voidaan tukea hyvällä petauspatjalla ja huonolla taas heikentää. Nukkumisen asiantuntija muistuttaa, että mikäli sänky on tullut tiensä päähän, ei uudella petauspatjalla valitettavasti osteta sille lisää laadukkaita käyttövuosia.

Peitto on myös tärkeässä roolissa kokonaisuuden hallinnassa. Hyvä peitto hengittää ja sen avulla voidaan säädellä nukkumislämpötilaa. Teron kokemuksella suurin osa asiakkaista, jotka kokevat hikoilua yön aikana, nukkuvat valitettavan usein liian paksulla tai muuten vääränlaisella peitolla, joka ei juurikaan hengitä.

Kuvassa meillä käytössä olevat Tempur Easy clean-tyynyt

Tyynyn merkitys nukkumisen ergonomiaan ja myös sängyn toimivuuteen on puolestaan 20%. Hyvällä tyynyllä ei voida pelastaa huonoa sänkyä ja päinvastoin. Tyynyn valintaan vaikuttaa nukkumisasento ja fyysiset ominaisuudet, mutta omalla tuntemuksella on myös iso rooli sopivan tyynyn valinnassa. Sopivaa tyynyä ei kannata hankkia sokkona, vaan luottaa asiantuntijan ohjaukseen ja testata tyyny huolella jo liikkeessä. Meille asiantuntijan kanssa valitut Tempur-tyynyt ovat olleet käyttömukavuudeltaan ja ergonomialtaan juuri sopivat. En olisi itsekään uskonut, miten iso merkitys tyynyllä lopulta on. Yöuni on nyt selvästi levollisempaa. Konepesun kestävä tyyny on helppo pitää puhtaana ja tuotteen kolmen vuoden takuu puolestaan kertoo laadusta.

Joku muukin haluaisi nukkua Tempur-tyynyllä

Isku-myymälöiden nukkumisergonomian ammattilaiset auttavat valitsemaan jokaisen asiakkaan tarpeisiin sopivat tuotteet. Ergonomian lisäksi kestävillä ja hyvillä materiaaleilla voidaan edistää pitkäkestoista ja laadukasta unta. Jokaisesta myymälästä löytyy koulutettuja nukkumisen asiantuntijoita, jotka ohjaavat asiakkaita ammattitaidolla löytämään sopivat nukkumisen tuotteet. Jos heräät aamulla selkä tai niska-hartiaseudun kipuihin, tai yöt kuluvat sopivaa asentoa etsien, peittoa ja tyynyä käännellen, kannattaa varata aika nukkumisen asiantuntijalle. Koodilla ISKU2020UNI saat 25% alennuksen kaikista Tempur-tyynyistä. Alennus on voimassa ensi viikkoon, 4.3.-20 saakka ja se lasketaan normaalihinnasta.

2.Tuuleta huoneilma raikkaaksi

Nyt saa tuulettaa, sillä raikas huoneilma auttaa tutkitusti nukahtamisessa. Makuuhuoneen ilman tulisi olla muita huoneita selvästi viileämpi, noin 16-19 lämpöastetta. Jos makuuhuoneen lämpötila on liian kuuma tai viileä, kuluu keholla sekä aikaa että energiaa sopivan lämpötilan säätelemiseen. Myös raikkaat petivaatteet ovat tärkeä osa viihtyvyyttä.

Huoneilman raikkauden lisäksi kannattaa makuuhuoneesta tuulettaa pois stressaavat ja mieltä painavat asiat. Jos mahdollista, pyri pitämään työasiat tai ainakin tietokone poissa makuuhuoneesta. Toki ihminen on kokonaisuus, eikä ajatusten hallitseminen käy välttämättä sormia napsauttamalla, mutta omiin rutiineihin voi vaikuttaa. Minulla yhtenä keinona ajatusten nollaamiseen toimii kirjan lukeminen tai äänikirjan kuunteleminen. Usein jo lyhyt hetki kirjan parissa vie ajatukset toisaalle päivän askareista ja auttaa rauhoittumaan yöunille.

3.Kiinnitä huomiota ruokailuun

Monipuolisella ruokavaliolla ja säännöllisellä ateriarytmillä edistetään myös hyvää unta. Itse asiassa kaikella päivän aikana syömällämme ruualla, sen laadulla ja määrällä on vaikutusta unen laatuun. Vanhan myytin ”älä syö ilta kuuden jälkeen” voi heittää romukoppaan, sillä myös ennen yöunia tulisi syödä riittävästi. Ruuan laatuun kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Raskas tai huonosti sulava ateria voi vaikeuttaa yöunille rauhoittumista ja nukahtamista. Sen sijaan lautaselle kannattaa valita hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja sekä hedelmiä ja kasviksia, jotka auttavat osaltaan luomaan unipainetta sekä pitämään verensokerin tasaisena yön ajan.

Toki ruokailuun vaikuttaa myös fyysinen aktiivisuus ja kyse on myös yksilöllisistä tavoista ja tottumuksista. Omassa ruokarytmissä iltapala ja päivällinen vaihtavat usein paikkaa, etenkin jos treenaan illalla. Monipuolinen päivällinen treenin jälkeen täyttää energiavarastot ja edistää palautumista, jossa yöunella on merkittävä rooli. Liputan peruslautasmallin puolesta, joka takaa riittävän ruokamäärän lisäksi monipuolisuutta lautaselle.

Alkoholi puolestaan vaikuttaa unen laatuun heikentävästi, joten yömyssy kannattaa vaihtaa vaikka rauhoittavaan iltateehen. Suomalaistutkimuksen mukaan alkoholilla on selkeä heikentävä vaikutus kehon palautumiseen yön aikana. Mitä enemmän alkoholia nautitaan, sitä voimakkaampi stressitekijä se keholle on. Yömyssy saattaa saada olon raukeaksi, mutta itse asiassa jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen illalla vähentää tutkimuksen mukaan palauttavan unen määrää. Toki on hyvä muistaa, että juhliminen tai lasillinen viiniä silloin tällöin ei kaada koko palettia, vaan kyse on kokonaisuudesta.

4.Liikkumalla laatua uneen

Tutkimusten mukaan erityisesti säännöllisellä liikunnan harrastamisella on todettu parantava vaikutus unen laatuun, nukahtamiskykyyn sekä päiväaikaiseen vireyteen. Liikunnan vaikutusta yöuniin voidaankin pitää merkittävänä ja erityisesti ulkoliikunnan vaikutukset uneen ovat myönteiset. Kevyt liikunta tai esimerkiksi venyttely auttavat hermostoa rauhoittumaan. Taikasana liikunnan myönteisistä vaikutuksista uneen on kuitenkin säännöllisyys.

Unta edistävien vaikutusten on arveltu johtuvan lihasten väsymisestä, liikunnan aiheuttamista hormoni- ja kehon lämpötilamuutoksista sekä siihen liittyvästä psyykkisestä rentoutumisesta. Lisäksi on myös mahdollista, että myönteiset kokemukset liikunnasta saattavat vähentää ahdistuneisuudesta johtuvaa unettomuutta. Mieluisan liikuntaharrastuksen uskotaan johtavan myönteisiin tunteisiin, jotka vähentävät stressiä ja helpottavat nukahtamista.

Liikunnan ajoittamiseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Raskasta liikuntaa suositellaan välttämään pari tuntia ennen nukkumaan menoa, jotta elimistö ei kävisi ylikierroksilla unille käytäessä. Rauhallinen liikunta, esimerkiksi kävely edistää nukahtamista ja unen laatua, kun taas raskaamman treenin jälkeen keho ja erityisesti hermosto tarvitsee aikaa rauhoittumiseen. Toki yksilöllisyys heijastuu myös liikunnan ja unen välisiin kokemuksiin ja oma arki sanelee paljon myös liikkumisen rytmiä. Esimerkiksi pikkulapsiperheessä oma liikuntavuoro saattaa alkaa vasta lasten nukkumaanmenoajan jälkeen tai vuorotyöläisen perheessä liikutaan silloin, kun se on mahdollista. Itselle sopivien tapojen löytäminen onkin aina tärkeässä ja keskeisessä roolissa hyvinvoinnin kokonaisuudessa.

Unigold-halityynyn avulla on helppo tukea ergonomista nukkumisasentoa

5.Rauhoita hetki ennen unta

Rauhoittumisen rutiinit ennen nukkumaan menoa opetellaan usein jo lapsena ja yhtä tärkeää se rauhoittuminen on näin aikuisiälläkin. Hetki kirjan parissa, rauhallinen venyttelyhetki tai juttutuokio puolison kanssa saavat minut rauhoittumaan iltaisin. Äly- ja digilaitteet ovat tulleet jäädäkseen, eikä niiden vaikutusta nukahtamiseen ja uneen käy kieltäminen. Toki vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta ainakin itse huomaan selkeän yhteyden puhelimen käytöllä ja nukahtamisella. Oma uni on selvästi levollisempaa, kun puhelin pysyy visusti yöpöydällä ja useimmiten myös ylös alaisin. Olen pyrkinyt rajaamaan myös opiskelut niin, etten tekisi niitä enää iltamyöhään. Useimmiten se onnistuu, mutta välillä pikkulapsiperheessä ei ole vaihtoehtoja. Ja sitähän se elämä on, välillä enemmän ja vähemmän muuttuvia palasia. Minusta mustavalkoinen ajattelu ei kanna pitkälle oikeastaan missään asiassa ja siksi liputan joustavuuden puolesta. Hyvinvointi ei ole mikään kilpajuoksu, vaan kyse on itselle sopivien tapojen ja rutiinien löytämisestä. Siksi haluankin kannustaa juuri itselle sopivien rauhoittumisen ja iltarutiinien etsimiseen. Niin että unille voisi käydä levollisin ja rauhallisin mielin sekä herätä aamulla virkeänä uuteen päivään.

Ja onhan halityyny tietysti myös lasten suosikki

Postauksen kuvat: Markus Metsänen

*Unigold ja Tempur-tuotteet saatu blogi-yhteistyönä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.