Täällä Keski-Suomessa vietetään tulevalla viikolla talvilomaa ja merkillistä kyllä, perinteiset talvilajit saa tänä vuonna näilläkin korkeuksilla melko pitkälti vaihtaa ”lumettomiin”. Siispä ajateltiin lasten kanssa suunnata huomenna laskiaisen kunniaksi pulkkamäen sijaan pyöretkelle -eväitä tietysti unohtamatta. Meillä lapset on hurjan innokkaita pyöräilemään ja siinä samalla saa itsekin hyvän lenkin, kun tossua saa todella pistää toisen eteen, jotta pysyy tämän parivaljakon perässä. Tästä innostuneena, ajattelin jakaa pari reseptivinkkiä näin laskiaisen aattona ja talviloman alkumetreillä.

Nämä sämpylät on superhelpot tehdä, sillä riittää että kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään ja taikinan annetaan kohota jääkaapissa yön yli. Kaiken kruunaa kuitenkin herkullinen maku ja nämä yltävätkin heittämällä sämpylöiden top-kolmoseen. Meillä tytär julisti nämä vaatimattomasti maailman parhaiksi sämpylöiksi, joten resepti on ainakin kokeilemisen arvoinen. Olen tuunannut alkuperäistä ohjetta korvaamalla suuren osan vehnäjauhoista spelttijauhoilla ja vähentämällä suolan määrän puoleen. Jauhoista voi hyvin tehdä omaan makuun sopivan miksauksen ja myös suolan määrää säädellä makutottumusten mukaan. Näistä saa kyllä aivan ihanat aamupala- ja retkisämpylät.

Sikke Sumarin spelttisämpylät (tuunattu resepti)

7,5 dl haaleaa vettä

25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa (käytin kuivahiivaa)

2dl ruisjauhoja

3dl vehnäjauhoja

8,5dl spelttijauhoja

1/2 pellavansiemenrouhetta

1tl suolaa

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset kulhossa puulastalla sekaisin, jauhot kannattaa lisätä viimeisenä. Riittää että taikinaa sekoittaa sen verran, että se on paksu ja puuromainen seos. Taikinaa ei siis tarvitse vaivata. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta taikina jääkaappiin tekeytymään esimerkiksi yön yli. Jatka aamulla leipomista, ja nostele taikinasta pieniä kekoja esimerkiksi lusikalla leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Sämpylöitä ei tarvitse muotoilla perinteiseen tapaan, vaan rennolla keko-meiningillä mennään. Ripottele lopuksi kekojen päälle vielä spelttijauhoja ja halutessasi pieni määrä pellavansiemenrouhetta. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota sen aikaa. Laita uunin pohjalle vuoka, jossa on n. 3dl vettä ja paista sämpylöitä uunissa n. 30min (uunin tehosta riippuen).

Toisena reseptivinkkinä laitetaan kiertoon täytetyt paprikat, jotka sopivat vaikkapa laskiaisen tai lomaviikon lounaspöytään. Tämän reseptin olen kehitellyt itse ja siksi ainesten määrät saa taiteilla rennolla otteella. Tein paprikat kasvistäytteellä ja niistä tuli ihanan ruokaisat härkiksen ja juuston yhdistelmästä. Kaveriksi tein simppelin vihersalaatin, johon lisäsin täytteestä yli jääneet fetajuustokuutiot. Näitä kannattaa myös kokeilla, helppoa ja herkullista.

Täytetyt paprikat härkis-täytteellä

Tarvitset:

4 isoa paprikaa

250 g härkistä (käytin Härkis original)

Tilkka öljyä paistamiseen

1 sipuli

Fetajuustoa

Kirsikkatomaatteja

1-2 dl Torino Helmiohra-valmistetta

1-2 dl Kaurakermaa

150 g Creme fraiche

Juustoraastetta

Ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Päälle tuoretta basilikaa

Valmistus: Halkaise paprikat, poista sisukset ja pese huolella. Pilko sipuli ja kuullota kevyesti pannulla härkiksen kanssa. Sekoita kerma ja creme fraiche kulhossa, lisää mausteet, helmiohra-valmiste sekä juustoraastetta oman maun mukaan. Pilko kirsikkatomaatit ja huuhtele feta veden alla. Täytä paprikat tomaattipaloikka, fetamurulla ja härkiksellä. Kaada päälle kerma-,creme fraiche- ja helmiohra-seosta ja ripottele vielä juustoraastetta päälle. Paista uunissa 200 asteessa n.30min. (uunin tehosta riippuen). Anna jäähtyä hetki ja koristele basilikalla. Tarjoile paprikat raikkaan salaatin kanssa.

Meillä talvilomaa vietetään rennosti ja ilman sen suurempia suunnitelmia. Kouluhommat eivät pääse minulta kokonaan viikon aikana unohtumaan, sillä tenttiä on tulossa ja projekteja vireillä. Edessä on kuitenkin rennompi viikko ilman aikatauluja. Yhdessä oloa, rentoilua, mukavaa pientä puuhastelua – liikuntaa unohtamatta. Lomaviikko huipentuu esikoisen synttäreihin, joita juhlitaan sukulaisten ja kummien voimin.

Reipasta ja ihanaa laskiaissunnuntaita sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.