*Kaupallinen yhteistyö Fysioleila

Olen kirjoitellut blogiin aiemmin parin postauksen verran kokemuksia Fysioannakaisan äitiysfysioterapiaohjauksesta, jonka myötä aloin kiinnittämään omassa liikkumisessa huomiota erityisesti kehon syvien lihasten vahvistamiseen. Ohjauksen myötä positiiviset muutokset alkoivat näkyä ja tuntua kehossa nopeasti ja samalla tuntemus kehon toiminnasta alkoi lisääntyä entisestään. Tein harjoitteita itsenäisesti useamman kuukauden ajan, kunnes tuli tunne ettei niillä ollutkaan samanlaista vastetta kuin aluksi. Ihan kuin kropassa olisi ollut jarrut päällä. Kerroin tuntemuksistani Annakaisalle ja hän suositteli minulle faskiakäsittelyä, josta moni kehon syvien lihasten kuntouttaja on hyötynyt. Varasin ajan faskiakäsittelyyn Optimoven fysioterapeutille, Leila Kuljulle ja niin alkoi uudenlainen ohjaus, jonka myötä kehossa tuntuneet lukot alkoivat avautua yksi kerrallaan.

Olen saanut Leilan tekemästä faskiakäsittelystä merkittävän avun kehoni haasteisiin ja lisäksi nipun hyviä vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun. Kun faskiakäsittely on tullut puheeksi ja olen kertonut omista kokemuksistani, on aihe herättänyt valtavasti kiinnostusta ja kysymyksiä. Siksi me päätettiin Leilan kanssa kirjoittaa aiheesta yhteistyössä ja avata tarkemmin, mitä faskiakäsittely on ja millaisia sen hyödyt voivat olla. Tämän postauksen myötä Leilan rautainen ammattitaito ja asiantuntijatieto yhdistyy minun kokemuksiin.

Mitä faskiakäsittely on?

”Faskiakäsittelyllä tarkoitetaan erilaisia manuaalisia tekniikoita, joilla pyritään vapauttamaan kudoksen jännitystä, vähentämään koettua kipua ja palauttamaan toimintakykyä. Eniten tutkimusnäyttöä faskiakäsittelystä on erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja erityisesti rankaa ympäröivien pehmytkudosten kiputilojen hoidossa. Paljon tutkittuja käsittelytekniikoita ovat Myofascial Release- ja faskiamanipulaatiomenetelmät.

Faskiamanipulaatio on italialaisen fysioterapeutin Luigi Steccon kehittämä menetelmä, joka keskittyy pääosin lihaksia ympäröivän syvän faskian hoitoon. Menetelmää on kehitetty noin 40 vuoden ajan sekä tutkimusten että kliinisen kokemuksen perusteella.

Steccon mukaan spesifi paikallinen faskia-alue on yhteydessä spesifiin rajoittuneeseen liikkeeseen. Hän korostaa, että alue, jossa kipua tunnetaan, ei välttämättä ole sama, kuin missä hoitoa tarvitsevat faskian alueet sijaitsevat. Faskiamanipulaatiossa hoito aloitetaan kattavalla haastattelulla, jonka jälkeen arvioidaan liiketestein ja palpaation eli tunnustelun avulla rajoittuneet ja/tai kivuliaat liikkeet. Haastattelun ja arvioinnin perusteella tehdään hoitosuunnitelma, joka voi olla yhdestä useaan kertaan riippuen tilanteesta.

Faskiamanipulaatiota voidaan käyttää esimerkiksi rasitusvammojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä vammoista parantumisen edistämiseen. Faskiamanipulaatiosta voi löytää avun myös esimerkiksi epäämääräisiin kipuihin.”

Fysioterapeutti Leila Kulju

Kokemuksiani faskiakäsittelystä

Oma ohjaukseni koostui viidestä käsittelykerrasta. Ensimmäisellä tapaamisella kerroin kehoni haasteista ja Leila teetti minulla toiminnallisia liiketestejä, joiden tarkoituksena oli selvittää palpaation eli tunnustelun lisäksi mahdolliset liikerajoitteet ja kipualueet kehostani. Leila on ammattitaitonsa lisäksi kuunteleva ja sellainen ihanan myönteinen tyyppi. Ensimmäisestä tapaamisesta saakka oli helppoa päästä samalle aaltopituudelle, jolle annan paljon arvoa. Kehoni haasteet liittyivät erityisesti syvien lihasten aktivointiin. Varsinkin liikkeessä ja treenatessa niiden aktivoiminen oli alkanut tuntua haastavalta.

”Liiketesteissä oireita tuli lievästi ja liikkuvuus oli suhteellisen normaali. Selinmakuulla Riikan hengitys oli kuitenkin varsin pinnallista, kylkikaaret törröttivät ja vatsa oli jännittynyt. Palpaation eli käsin tutkimisen, liiketestien ja haastattelun perusteella faskiamanipulaatio aloitettiin rintakehän ja vatsan alueelta.”

Fysioterapeutti Leila Kulju

Ohjaus oli jälleen erinomainen esimerkki siitä, kuinka helposti oman kehon toiminnalle sokaistuu. Vasta Leilan vastaanotolla havahduin siihen, kuinka kylkikaaret todella kirjaimellisesti törröttivät ja vatsalihakseni olivat koko ajan jännityksestä pinkeänä. Se oli minulle normaali olotila, johon olin tottunut. Erityisesti pinnallinen hengitys oli aiheuttanut kehossani ketjureaktion, jonka myötä lihakset olivat jatkuvassa jännityksessä. Kylkiluiden lisäksi kireyksiä oli kehossani erityisesti kyljissä, lonkankoukistajissa ja lähentäjissä. Kaikki nämä pisteet ovat keskeisesti yhteydessä keskivartalon syvienlihasten ja myös lantionpohjan toimintaan. Faskiakireydet olivat ikään kuin jarruttaneet kehoni toimintaa ja erityisesti syvien lihasten aktivoitumista.

Ero oli merkittävä jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen. Huomasin kuinka happi alkoi kulkea aivan erilailla, kun kylkiluiden alla olleet faskiakireydet alkoivat käsittelyn myötä helpottaa. Jokaisen käsittelyn jälkeen tunsin vaikutukset konkreettisesti ja oivalsin jotakin uutta oman kehoni toiminnasta. Havahduin siihen, miten helposti pidätin hengitystä ja hengitin vain pinnallisesti. Tämä korostui erityisesti kiireessä ja stressaavissa tilanteissa, mutta toistui yllättävän helposti ihan arkisissakin tilanteissa. Ensimmäisten käsittelyjen jälkeen heräilin jopa kesken yöunien ja havahduin siihen, kuinka kehoni oli jännittynyt.

Käsittelyjen myötä kehooni alkoi kuitenkin löytyä rentoutta, jota aloin edesauttaa ja ylläpitää mm. hengitysharjoituksilla. Sain Leilalta käsittelykertojen yhteydessä harjoitteita, joiden avulla opettelin rentouttamaan kehoa, syventämään hengitystä ja lisäämään liikkuvuutta kehon kireisiin kohtiin. Leilan asiantuntevan ohjauksen avulla olen oppinut tuntemaan oman kehoni toimintaa entistä paremmin. Kehossani olleet faskiakireydet olivat jarruttaneet kehoni syvien lihasten toimintaa ja olivat sitä luokkaa, etteivät olisi helpottaneet ilman käsittelyä.

Miten faskiakäsittely tapahtuu?

”Faskiamanipulaatiossa faskiaan vaikutetaan käsin hankaamalla hoidettavaa aluetta. Syntyvä kitka saa aikaan korjaavan reaktion kudoksessa. Näin faskian mukautumiskyky normalisoituu. Faskia on tärkeässä roolissa liikkeen ja asennon hahmottamisessa sekä kipuaistimuksessa. Sanotaankin, että faskia on suurin asentotuntoon vaikuttava elin. Se on tiuhaan hermotettua elastista ja kestävää kudosta, joka välittää voimia ja mahdollistaa ääriasennoissa tapahtuvat liikkeet. Faskiamanipulaatiossa käsin tapahtuva hankaus saa aikaan kehon oman pienen tulehdusreaktion käsittelyalueella. Tämä palauttaa faskian mukautumiskykyä. Käsittelyn jälkeen kehon on annettava levätä. Tulehdusreaktio kestää 1-2 vuorokautta, yksilöstä riippuen.”

Fysioterapeutti Leila Kulju

Faskiakäasittely tuntui alkuun hieman kivuliaalta, mutta kohdallani kireydet helpottivat melko nopeasti ja samalla myös kivun tunne laantui. Mielestäni käsittelyn jälkeistä tunnetta voi verrata esimerkiksi hierontaan. Vaikka käsitellyt kohdat tuntuivat aralta vielä useita päiviä käsittelyn jälkeen, jäi se sivuseikaksi. Käsittelyjen jälkeen kehossa tuntui kokonaisvaltaisesti niin helpottunut ja hyvä olo. Faskiakäsittelyä tehtiin koko ajan kehoni reaktioita kuunnellen. Leila korostaakin sitä, kuinka tärkeää on tunnistaa hoidon vaste ja kehon reaktiot, jotta päästään toivottuun ja parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Kaiken kaikkiaan pidän siitä tavasta, jolla Leila tekee työtään ja kohtaa asiakkaan ammattitaidolla, lämmöllä ja ohjaavalla otteella. Hänellä on valtavasti tietoa, taitoa ja osaamista, mikä välittyi minulle jokaisella ohjaus- ja käsittelykerralla.

Mitä olen saanut ohjaukselta?

Aktiivisena liikkujana itseni liikkeessä pitäminen on ollut minulle aina suhteellisen helppoa, eikä motivaatiota ole juuri tarvinnut etsiä. Toisaalta oma akilleenkantapääni on oikeastaan aina ollut taipumus vaatia itseltä melko paljon. Olen opetellut vuosien varrella hölläämään, mutta oikeastaan vasta viime aikoina olen alkanut oivaltaa kuinka suhteellinen ja muuttuva käsite sopiva tai riittävä on. Niiden välisen tasapainon sääteleminen ei välttämättä ole ihan simppeliä. Onneksi keho on viisas ja osaa kyllä kertoa tavalla tai toisella, mikä sille on hyväksi.

Olen saanut Leilan ohjaukselta merkittävän hyödyn, joka tuntuu erityisesti kehoni syvien lihasten vahvistumisena ja niiden hermottumisen edistymisenä. Kehoni on entistä toiminnallisempi ja vahvempi, mutta ennen kaikkea rennompi. Tämä myönteinen muutos kehossa on monen asian summa, johon on vaikuttanut faskiakäsittelyn rinnalla myös omatoiminen harjoittelu. Suurimmat oivallukset on kuitenkin tapahtuneet oikean ja vasemman korvan välissä. Haluan kirjoittaa täällä blogissa liikunnan hyödyistä, mutta ennen kaikkea alleviivata kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitystä. Keho tarvitsee liikunnan rinnalla hyvinvoinnin kaikkia osa-alueita, myös huoltoa ja siinä osaavat ammattilaiset, kuten Leila ovat siinä mitä parhain tuki. Kuten Leila kirjoitti, voi faskiakäsittelystä saada apua myös niihin kehon epämääräisiin kipuihin tai haasteisiin, eikä niiden kanssa kannata jäädä yksin.

*Kuvien vaatteet ovat suomalaisen brändin Népran mallistosta, vaatteet saatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.