Monessa perheessä vietetään lähiviikkoina syyslomaa, joka katkaisee mukavasti arjen aikatauluja ja tekee tilaa yhdessä olemiselle. Meilläkin lomaillaan, mies ja lapset virallisesti ja minäkin (epävirallisesti) paria luentoa ja itsenäisiä tehtäviä lukuunottamatta. En edes muista koska ollaan viimeksi lomailtu näin syksyllä, ja vaikka arki minusta mukavaa onkin, tuli tämä pieni tauko ihan hyvään kohtaan.

Syksy on tuonut meille uudenlaisen arjen ja on ollut kaikin puolin muutosten aikaa. Näin reilun kuukauden harjoittelun jälkeen uskaltaa jo sanoa, että palaset ovat alkaneet löytää paikkansa ja uudenlaisen arjen rutiinit muovautuneet toimiviksi. Toisaalta sen eteen on tehty myös työtä yhdessä.

Opiskelu on ollut antoisaa ja olen nauttinut omista opinnoistani vähintään yhtä paljon kuin perheen ekaluokkalainen omistaan. Mies totesi, että olen nykyään paljon rennompi, joten se kuvaa varmaan parhaiten sitä miltä tasapaino tuntuu.

Vaikka arki on edelleen monen palan palapeliä, tuntuu se aikaisempiin vuosiin verrattuna selkeämmältä. Karsiminen ja selkeyttäminen on tuottanut tulosta, sillä kiire ei tunnu enää samalta kilpajuoksulta kuin aiemmin. Resepti on ollut simppeli, mutta äärimmäisen toimiva. Priorisoimalla ja asettamalla tärkeät asiat etusijalle ja vähemmän tärkeät niiden alle käytännön tasolla ja jo alkaa tapahtua. Kun muutoksen pyörä lähtee liikkeelle, tuo se valtavasti hyvää tullessaan.

Meille yksi näistä tärkeistä asioista on ollut perheen yhteinen aika, joka vaatii erityisesti vuorotyön vuoksi järjestelyä. Yhteiset vapaapäivät eivät toteudu välttämättä edes joka viikko, joten pyrimme rauhoittamaan niitä iltoja kun on mahdollisuus yhdessä oloon. Silloin ollaan vain oman perheen kesken ja puuhataan ihan tavallisia asioita. Ulkoillaan tai pelataan, jutellaan ja syödään yhdessä. Annetaan arjessa aikaa ja tilaa kaikista tärkeimmälle, omalle perheelle ja yhdessä olemiselle.

Yhdessä syöminen onkin yksi ”helpommista” tavoista koota tärkeät ihmiset saman pöydän ääreen myös arkena. Perheen ja kodin ruokakulttuuria rakennetaan itseasiassa suurilta osin juuri näissä arkisissa hetkissä ja niitä tapoja ja kokemuksia myös lapset kantavat tulevaisuudessa mukanaan.

Nyt kun otin puheeksi ruuan, niin on sopiva hetki jakaa tänne blogin puolelle pitkästä aikaa myös reseptivinkki. Meillä ei vietetä lihatonta Lokakuuta, mutta viime kuukausien aikana olen innostunut erityisesti kasvisruokien kokkaamisesta. Tämän härkiskaalilaatikon reseptin olen kehitellyt itse ja pakko myöntää, että tästä kokeilusta tuli ihan onnistunut. Kun mies kehui tämän olevan parempaa kuin liha-versio, niin ajattelin että nyt kannattaa laittaa resepti jakoon 🙂

Jos testaat, niin kerro ihmeessä mitä tykkäsit!

Härkiskaalilaatikko

n. 500g keräkaalia

2 porkkanaa

1 sipuli

2,5 dl ohrasuurimoita tai ohrahelmi-valmistetta

250g Härkis original-valmistetta

1 kasviliemikuutio

Suolaa, rouhittua mustapippuria ja siirappia

  • Pilko kaali ja laita ne kiehuvaan veteen kypsymään. Lisää sekaan kasviliemikuutio ja suolaa (laita kattilaan sen verran vettä että kaalit juuri ja juuri peittyvät)
  • Lisää heti perään kattilaan ohrasuurimot ja anna kypsyä kannen alla (n.15-20min.)
  • Pilko sipuli ja kuullota pannulla härkis-valmisteen kanssa
  • Kuorio ja raasta porkkanat (mitä hienompaa raaste on, sen mehukkaampi on maku)
  • Kaada voideltuun vuokaan härkis ja kaali-ohrasuurimoseos. Lisää vuokaan myös keittoliemi niin että lientä on lähes kaaliseoksen pintaan saakka. Lisää sekaan porkkanaraaste, 2 rkl siirappia ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa & mustapippuria.
  • Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 45 minuuttia (paistoaika riippuu uunin tehosta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.