Se on Elokuu ja arki kolkuttelee hiljalleen ovella. Kulunut kesä on ollut rento ja leppoisa. Alku kesästä omat ajatukset oli vahvasti kiinni pääsykokeissa ja opinnoissa, mutta valintatuloksen jälkeen olo on ollut nimenomaan rento ja helpottunut.

Täällä on lomailtu Heinäkuu lasten kanssa, suurimmaksi osaksi ihan tavallisia asioita puuhaillen. Ja niistä tavallisista asioista olen ilokseni huomannut myös lasten nauttivan. Hitaat, joskin melko aamuvirkut aamut ja kiireetön aika ovat varmasti yksi loman parhaita puolia ja joita tiedän syksyllä kaipaavani. Vaikka loma jatkuu täällä vielä hetkisen koko perheen voimin, on ilmassa ja samalla myös ajatuksissa syksyn tuntua. Ja pikku hiljaa tämä omakin lomakupla puhkeaa. Uudenlainen arki odottaa oven takana ja se tuntuu ihanalta. Päällimmäinen tunne on odottava ja jännittynyt, mutta kuitenkin luottavainen. Kuvaus taitaa sopia yhtä hyvin sekä tulevaan eppuluokkalaiseen että äitiin.

Kuuntelin eilen autoa ajaessani radiosta keskustelua, jossa asiantuntijat kertoivat meitä suomalaisia lomalta paluussa ahdistavan eniten kiireinen arki ja tekemättömät työt. Loma merkitsee meille usein palauttavaa ja vapauttavaa aikaa. Mielekäs tekeminen tai tekemättömyys saavat kehon ja mielen rentoutumaan ja irrottautumaan arjen velvoitteista. Hyvää oloa ja mieltä tuottavat rutiinit saattavat kulkea mukana läpi loman, kun puolestaan etäisyyttä haetaan niihin ei-niin-mukaviin. Loman jälkeen kontrasti voi olla melkoinen ja käynnistyminen ottaa hetkisen. Tosin jokainen meistä heittäytyy myös lomamoodiin tavallaan, mikä tietysti vaikuttaa siihen, millainen paluusta muodostuu. Vaihtoehtoja lienee kaikkea ahdistuksen ja innostuksen väliltä.

Toisaalta kiirettä on arjessa useampaa sorttia. Hetkittäistä ja ohimenevää, sellaista joka syntyy tahtomatta ja sitten sitä itseaiheutettua. Kaikessa yksinkertaisuudessahan kiire syntyy siitä, että aika ja toiminta ovat epätasapainossa. Ensimmäistä on niukasti ja jälkimmäistä senkin edestä. Vaikka arjen kuviot harvoin ovat näin suoraviivaisia, saattaa ratkaisuja kiireen vähentämiseen kuitenkin löytyä melko helposti.

Oman arjen kriittinen tarkasteleminen auttaa usein oivaltamaan, että mihin sen oman aikansa todella haluaa käyttää, avaten samalla ratkaisuja myös kiireen minimoimiseen. Mitkä asiat ovat välttämättömiä ja mistä voisimme luopua? Mikä kuormittaa ja mikä puolestaan auttaa jaksamaan? Mihin panostamme ja mistä pihistämme? Ajattelen että luopuminen ei ole luovuttamista, vaan päätösten tekemistä ja asioiden selkeyttämistä. Itsensä kuuntelemista parhaimmillaan.

Meille tuleva syksy on erilainen ja vaikka tunnelmat on pelkästään myönteiset, on muutos silti aina prosessi. Yhtälailla niihin myönteisiinkin muutoksiin liittyy luonnollisena osana pientä epävarmuutta siitä, miten asiat lopulta alkavat sujua ja asettuvat uomiinsa. Ja kyllähän ne asettuvat, mutta harvoin ihminen (ainakaan minä) on niin takki auki, etteikö muutos hieman jännittäisi.

Myös meillä koko perheen palettia on tarkasteltu, osin uudenlaista arkea silmällä pitäen ja toisaalta aiemmista kokemuksista oppineena. Kalenteria on karsittu sieltä mistä se on ollut järkevintä tehdä. Näin arki on monelta osin lähtökohtaisesti sekä sujuvampaa että joustavampaa ja aikaa jää niille tärkeimmille. Yhdessä olemiselle ja liikkumiselle, sekä tyhjälle tilalle, joka palauttaa ja auttaa pitämään tasapainoa yllä.

Juuri nyt olo on tasapainoinen ja tyytyväinen. Tunnen onnellisuutta siitä että olen uskaltanut kuunnella itseäni ja tehdä ratkaisuja joista on seurannut hyvää, sekä minulle että läheisilleni. Toisaalta tiedän myös miltä tuntuu, kun arki ahdistaa. Tai kun kohtuuton kiire kuristaa kurkkua ja herättää aamuyöllä murehtimaan.

Usko pois, niin ei tarvitse olla. Kiireen ei tarvitse olla tavoiteltu tila tai hyvän arjen mittari. Kokonaan siltä ei varmasti voi välttyä, mutta sitä voi oppia minimoimaan ja säätelemään. Kun uskaltaa luopua, vapautuu tilaa uudelle, eteenpäin vievälle. Toivottavasti paluu arkeen on sinullekin pehmeä ja tuntuu viimeistään pienen alkutahmeuden jälkeen kotoisalta ja onnelliselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.