Täällä on palailtu loman jälkeen hiljalleen takaisin arkeen. Me vietettiin viikon verran aikaa oman perheen voimin Kreikan helteisessä lämmössä. Ja täytyy kyllä sanoa, että vaikka kuinka tykkään arjesta, rutiineista ja suurin piirtein selkeästä rytmistä, on siitä kaikesta irrottautuminen välillä ihan paikallaan. Tämä lomamatka oli jotenkin erityisen onnistunut, myöhästyneestä lennosta ja pienestä asfaltti-ihottumasta huolimatta. Jos voisin, niin pistäisin lomalta monta yhteistä hetkeä purkkiin ja tallettaisin ne huolella.

Vaikka loma onkin aina vähän erityistä ja arjesta poikkeavaa aikaa, on siinä toisaalta myös potentiaalia moneen suuntaan. Sillä millaisista lähtökohdista lomalle lähdetään ja millaisia odotuksia sille ladataan, vaikuttavat varmasti paljolti sen kulkuun ja ilmapiiriin. Lomalle saatetaan helposti ladata aika kovia odotuksia ja paineita tai oletetaan sen paikkaavan koko vuoden kuormitus- tai stressitilaa. Näillä odotuksilla edessä voi olla melkoinen pettymys, kun ajatus rennosta lomasta vaihtuukin hampaiden kiristelyyn.

Toisaalta loma, maiseman vaihto tai hyppy oman arki-boksin ulkopuolelle voi tarjota oivan näköalapaikan omalle arjelle ja toiminnalle. Vähän etäämmältä on usein helpompi tunnustella pystyykö esimerkiksi rauhoittumaan tai päästämään irti asioista, jotka jäävät työpaikalle tai kotimaisemiin? Osaako pysähtyä ja ihan vain olla? Entä miltä ajatus kotiinpaluusta tuntuu? Alkaako loman loppu tuntua ahdistavalta vai tervetulleelta?

Ajattelen että onni asuu arjessa ja siksi pyrin tekemään aktiivisesti työtä sen eteen. Arjen ei tarvitse täyttyä hattarasta, eikä sitä tarvitse katsoa vaaleanpunaisten lasien läpi. Erilaiset vaiheet, tapahtumat ja tunteiden kirjo kuuluvat elämään ja arkeen. Mutta kukaan ei liene vapaamatkustajana omassa elämässään, joten siihen voi itse aktiivisesti vaikuttaa, millaisesta näkökulmasta asioita tarkastelee ja kohtaa. On surullista jos elämä rakentuu pelkästään viikonloppujen ja lomien varaan, tai kuluu pasiiviseen sitkun-ajatteluun. Oma elämä lipuu tällä tavoin ohitse kuin Ruotsin laiva, jos ei sitten ota ja ponkaise sen ruoriin ja käännä kurssia itselleen sopivaan suuntaan.

Toisaalta arjessa on hyvän rinnalla paljon sellaista, mikä vie helposti mennessään ja rehellisyyden nimissä varmasti meistä jokainen tarvitsee välillä etäisyyttä pyykkivuoreen ja lähi-Prismaan. Mutta siinä onkin vissi ero, kaipaako lomaa arjesta vai omasta elämästä.

Yksi tämän onnistuneen loman salaisuuksista lienee juuri se, ettei siihen liittynyt niitä huippuunsa viritettyjä odotuksia, täyteen buukattua päiväohjelmaa tai ylipäätänsä sellaisia ”koe kaikki mahdollinen viikossa”-tyyppisiä suorituspaineita. Riitti että arkiaskareille sai sanoa viikoksi heipat ja olla yhdessä oman perheen kanssa. Toki lomaa edeltää aina mukava ja odottava tunne, sellainen pieni jännitys, kun tietää edessä olevan uusia seikkailuja. Yhdessä suunnattiin avoimin mielin aina uuteen päivään ja puuhasteltiin sitä, mikä tuntui mukavalta.

Reissussa ehdottomasti parasta oli lämmön ja uusien maisemien lisäksi yhteinen, kiireetön aika. Tekemistä ja rentoa oleilua oli juuri sopivasti meille kaikille. Suurin osa ajasta vietettiin yhdessä, mutta välillä sai napata myös pienen hetken itselleen. Yllätys yllätys, meillä ne omat hetken sujui suurimmaksi osaksi sporttaillen. Rodoksen lomakohde ja hotelli olikin nappi-valinta oikeastaan kaiken suhteen. Yhteistä ohjelmaa ja aktiviteettia oli tarjolla niin lapsille, aikuisille kuin koko perheelle, johon sai osallistua halutessaan. Siihen kun yhdistää vielä toisten kokkaaman herkullisen ruuan, niin kaikki oli kohdillaan. Iltaisin hotellilla oli järjestetty mukavaa yhteistä ohjelmaa jokaiselle päivälle. Lapsille aktiivisia musiikki- ja liikuntapelejä, tanssia ja elämyksiä oli tarjolla myös koko perheelle aina huikeista akrobatia-esityksistä, Disney-musikaaliin.

Lasten klubin ansiosta päästiin välillä myös miehen kanssa lenkille ja salille kahdestaan, mikä oli mukavaa vaihtelua arjen vuorotteluun. Vaikka lomalla on mukava köllötellä aurinkotuolissa ja rentoilla uima-altaalla, kaipaan ehdottomasti myös liikettä päivään. Loma onkin kaikin puolin mitä parhainta aikaa liikkua, kun energiaa ei kulu arjen askareisiin tai muihin velvoitteisiin.

Minusta uusissa maisemissa on aina mukavaa lenkkeillä ja samalla tutustua lomakohteeseen hiukan eri vinkkelistä, niinpä juoksukilometrejä kertyi viikon aikana ihan mukavasti. Hotellilla oli lisäksi passeli kuntosali ja mukava määrä monipuolisia, ohjattuja ulkotreenejä aina jalkapallotreeneistä Les Mills-tunteihin. Koko viikkoa ei suinkaan suihkittu tukka putkella, vaan liikuttua tuli sopivasti ja monipuolisesti. Useampi loma-aamu alkoikin rauhallisella Bodybalance-tunnilla merenrannalla, mikä oli kyllä aika täydellinen startti päivälle.

Meillä on ollut monella lomalla tapana vuokrata auto omaan käyttöön muutamaksi päiväksi, jolloin pääsee mukavasti reissaamaan ja tutkimaan lomakohdetta omaan tahtiin. Tälläkin kertaa reissattiin muutamaan eri kohteeseen ihmettelemään nähtävyyksiä ja uusia maisemia. Lisäksi liikuttiin hotellin lähialueella paljon myös kävellen. Pikkuneidin toiveena olikin käydä yhdessä äidin kanssa lenkillä, sillä aikaa kun pojat jäi hotellille puuhaamaan omiaan. Ja niinhän me käytiin rannalla reippailemassa. Näin ne arjen pienet jutut kulkee mukana myös lomalla.

Matkustaminen avaa kyllä joka kerta omia silmiä yhä enemmän ja saa myös arvostamaan omaa kotimaata ja juuria. Siksi erilaisten kulttuurien ja elämäntapojen näkeminen ja kokeminen on minusta monella tapaa arvokasta niin meille aikuisille kuin lapsillekin. Vaikka näitä samoja asioita voi opetella myös täällä kotona, voi erilaisuuden ymmärtäminen saada eri maassa ja kulttuurissa täysin uuden merkityksen.

Tähän lomaan kiteytyi monta tärkeää asiaa ja syntyi roppakaupalla uusia hienoja kokemuksia ja muistoja. Tärkeimpänä kuitenkin yhteinen aika ja hetket, joista nämä kuvan kaksi pikkutyyppiä ja yksi isompi kameran takaa tekivät erityisiä. Reissussa se oma tiimi hioutuu ja hitsaantuu jotenkin erityisellä tavalla yhteen ja entistä timanttisemmaksi. Viikon aikana olikin ihana huomata kuinka mukavaa ja hyvä meidän on olla yhdessä. Mutta mukava oli myös pakata laukut ja palata omaan kotiin ja arkeen. Se oli sellainen loma se, jonka kohokohdaksi perheen kuopus muuten kertoi olleen kotiinpaluun.

Toukokuu on muuten kaikin puolin hyvä ajankohta lomailulle. Lomakohteissa on kesän sesonkiin verraten sopivasti ihmisiä ja mukavan väljää. Ja tähän vuodenaikaan lämpöä piisaa myös Euroopan lomakohteissa, joten kohteen voi valita vähän lähempääkin. Vuosi sitten Toukokuussa reissattiin Kroatiaan ja ensi vuoden matkakohde on jo mietintämyssyssä.

Onko siellä matkakuumetta ilmassa tai reissua tiedossa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.