Pr-kutsu / Syömään-tapahtuma

Lauantaina 13.4.2019 vietetään täällä Jyväskylässä erityistä päivää. Luvassa on päivä, jolloin erityisesti perheen pienimmät ovat valokeilassa. Syömään!- tapahtumapäivän myötä joukko ravintoloita avaa ovensa erityisesti lapsiperheille ja kutsuu perheet nauttimaan ravintolan tunnelmasta.

Tapahtumapäivän tavoitteena on madaltaa lapsiperheiden kynnystä lähteä yhdessä syömään ravintolaan ja avata makuelämysten maailmaa meidän aikuisten lisäksi erityisesti lapsille. Päivässä parasta onkin, että lapset nostetaan ykköseksi ja ravintolat näyttävät parastaan siinä, kuinka se tehdään. Saimme kutsun vierailla testiperheenä etukäteen Noe-ravintolassa, joten tässä maistiaisia meidän perheen makumatkalta.

Ravintola Noe oli meille uusi tuttavuus, sillä jotenkin tämän ravintolan ilmestyminen katukuvaan oli mennyt meiltä kokonaan ohi. Usein sitä lapsiperheenä tulee valittua ravintolaksi se paikka, jonka listalta löytyy varmuuden vuoksi nakit ja muussi. Mietinpä vain että miksi? Tämä vierailumme Noe-ravintolaan olikin erinomainen esimerkki siitä, ettei niin tarvitse olla.

Piipahdimme tähän aivan keskustan tuntumassa sijaitsevaan, italialaiseen ravintolaan lounasaikaan. Tarjonta olikin monipuolinen ja runsas. Perheen miesväki valitsi listalta pizzat ja minä sesongin mukaan parsarisotolla täytetyt paprikat. Neiti näpsä sai lautaselleen lounaslistan ohi lihapullat ja spagettia italialaiseen tapaan. Ravintolan lounaaseen kuuluu runsas salaattipöytä ja päivän keitto, sekä valittavana on vielä muutama muu lounas-vaihtoehto, jotka valmistetaan omassa keittiössä asiakkaalle tilauksesta. Salaattipöytä on mielestäni aina plussaa, koska oli arki tai pyhä, niin tiedättehän lautasmalli. Ja onhan sekin erityinen ohjelmanumero, kun lapsi saa ravintolassa itse täyttää lautasen alkupaloilla. Iltapäivällä ja illalla ravintolassa voi tilata ruokaa myös a la carte-listalta.

Lasten kanssa liikenteessä oleminen on vähän kuin pistäisi lottokoneen käyntiin. Aina on olemassa pieni optio sille, että voi sattua ja tapahtua, mutta sehän on sitä aitoa elämää parhaimmillaan. Puhuttiin että meidän perheen ravintola-kokemukset on kyllä olleet pelkästään positiivisia. Lasten kanssa on ollut helppoa käydä ravintolassa ja se on selvästi ollut myös heille mieluisaa. Niistä onkin jäänyt mukavia muistoja, joita on kiva muistella yhdessä vielä jälkikäteen. Lapsistakin on hauskaa kuulla, millaisia kommelluksia on sattunut ja tapahtunut. Syömään! -tapahtuman tavoite onkin tärkeä, sillä soisi jokaisen perheen saavan mukavia muistoja hyvistä ravintola-kokemuksista.

Ravintola-Noe sijaitsee katutasossa aivan keskustassa, joten lapsista oli mukava seurata ravintolan isoista ikkunoista ohi ajavia busseja ja ohikulkijoita. Tämä ohjelmanumero olikin niin mieluinen, että ruokien odottelu ei tuntunut pitkältä ajalta. Ravintola oli viihtyisä ja tunnelma oli mukavan rento. Tähän ravintolaan on muuten helppo tulla pienemmänkin lapsen kanssa, kun vaunuilla pääsee suoraan ulkoa sisälle ja ravintolassa on mukavasti tilaa niiden säilytykseen.

Lapset ja ravintola on yhdistelmä, joka herättää aika ajoin keskustelua. Mielestäni ravintola-kulttuuri kuuluu yhtälailla myös lapsille. Ja mikäpä onkaan kodin rinnalla sen parempi paikka harjoitella hyviä käytöstapoja ja tutustua uusiin makuihin, kuin ravintola. Lapset ovat lapsia ja he vasta harjoittelevat monia uusia taitoja. Meidän aikuisten tehtävä onkin ohjata ja opastaa heitä toimimaan ja käyttäytymään erilaisissa tilanteissa. Erilaiset kokemukset ovatkin mitä parhain tapa siihen. Myös ystävällinen ravintolan henkilökunta voi ohjata ja opastaa pieniä ruokailijoita ruuan valitsemisessa ja tilaamisessa. Usein se myös rauhoittaa ja herkistää lasta, kun hän saa tuntea olevansa yhtä tärkeä kuin aikuinenkin.

Minusta ravintola-vierailut lasten kanssa ovat suurelta osin ihan asenne-kysymys. Se vaatii meiltä aikuisilta hieman kärsivällisyyttä ja pelisilmää. On ihan luonnollista, ettei pieni lapsi malta istua montaa tuntia paikallaan, joten ravintola-reissu on hyvä mitoittaa juuri omalle perheelle sopivaksi. Silloin kokemus on todennäköisemmin kaikille myönteinen. Pieni vaeltelu, tutkiminen tai ihmettely ei liene kenellekään haitaksi, joten annetaanhan lasten myös olla lapsia.

Lasten kanssa tutustutaan, harjoitellaan ja opetellaan, askel kerrallaan. Oman ruoka-annoksen tilaaminen, kauniisti pyytäminen, kanssaruokailijoiden huomioiminen, kiittäminen ovat asioita joita oppii vain harjoittelemalla, joten tilanteiden välttely ei ole ratkaisu siihen. Lasten kanssa ennakoiminen on aina hyvä juttu, joten etukäteen onkin hyvä jutella ravintolakäynnistä lapsen kanssa ja kertoa mitä se tarkoittaa. Meille aikuisille se on itsestäänselvyys, muttei välttämättä lapsille.

Saimme Noe-ravintolassa hyvää ja ystävällistä palvelua ja lapset huomioitiin kivasti. Oman ruuan ja juoman tilaaminen on aina yhtä jännää ja kivaa sekin kun kysytään, maistuuko ruoka. Lapsista oli mukavaa kun ravintolan kokki valkoisissa vaatteissaan piipahti myös salin puolella. Näin ravintola-käynti avaa lapselle laajemmin myös eri ammatteja ja ruuan alkuperää. Kuka ravintolassa valmistaa ruuan, kuka tarjoilee, mistä ruoka tulee jne. Lapset kiinnittävät huomiota yllättäviin, pieniin asioihin ja niistä riittääkin juteltavaa.

Jälkiruokana nautitiin jäätelöannokset, eikä mitkä tahansa. Paikallisen Art Gelaton jäätelömestarin Tommi Lindholmin, täällä jyväskylässä valmistamat jäätelöt olivat nappi-valinta jälkkäreiksi. Tämä olikin heittämällä parasta jäätelöä, jota olen koskaan syönyt. Otettiin kaikki eri makuiset annokset, joten saatiin maistella montaa makua. Pistaasi ja vanilja nousivat meidän suosikeiksi. Kippis siis sille!

Kun lapsilta kysytään, niin parasta Noe-ravintolassa oli jäätelö ja tietysti tämä Vespa, jota kauniisti pyytämällä pääsi vähän kokeilemaankin. Meillä oli kaikin puolin mukava ja viihtyisä vierailu Noe-ravintolassa. Kiireisen arjen keskellä on tärkeää pyhittää aikaa koko perheen yhteiselle ajalle ja välillä on kiva vaihtaa kotikeittiössä häärääminen valmiiseen ruokaan ja keskittyä ihan vain olemaan yhdessä. Ja onhan se sellaista arjen luksusta, kun saa istahtaa valmiiseen pöytään ja nauttia hyvästä ruuasta. Kiitos siis vielä paljon kutsusta.

Meinaatteko te lähteä koko perheen voimin lauantaina 13.4.2019 SYÖMÄÄN! ?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.