*Kaupallinen yhteistyö Askelpiste Oy

Ollaanhan me aika onnekkaita, kun saadaan nauttia neljästä vuodenajasta. Vaikka tässä talven aikana on huokailtu ja hikoiltu useammankin kerran lumikolan kanssa, niin kaikessa on puolensa. Talvi tuo liikkumiseenkin valtavasti monipuolisuutta. Tykkään lenkkeillä läpi vuoden, eikä talvi tee siihen poikkeusta. Jäin vuoden vaihteessa opintovapaalle ja sen myötä teen nykyään paljon enemmän töitä koneen äärellä. Vastapainona huomaan tarvitsevani entistä enemmän ulkoilua ja raitista ilmaa. Ajatuskin kulkee silloin paremmin. Lajia voi vaihdella oman fiiliksen ja tietysti arjen tilanteiden mukaan.

Talvella lenkkeily on varmasti osaksi asenne-kysymys, mutta ennen kaikkea se kysyy hyviä ja toimivia välineitä, oikeanlaisen pukeutumisen rinnalla. Vaikka välineet luovat lenkkeilylle periaatteessa ”vain” ulkoisia puitteita, on niiden merkitys jo pelkästään myönteisten liikuntakokemusten kannalta valtava. Turvallisuudesta puhumattakaan. Silloin kun välineet on kunnossa, voit antaa vaan mennä ja nauttia liikkeestä. Ihan parasta. Juoksin itsekin vielä muutama vuosi sitten myös talvella tavallisilla lenkkareilla, mutta nastakenkiä kokeiltuani ei takaisin ole ollut paluuta.

Muistatko kun kirjoitin juoksu-sarjan ensimmäisessä osassa kengistä ja niiden merkityksestä? Askelpisteen fysioterapeutti Janna Lehtomäki vinkkasi jo silloin kitkajuoksukengistä ja niiden hyödyistä. Ajattelin jo silloin, että olisipa mukava päästä kokeilemaan kitkoja. Sain tälle talvelle Askelpisteen kautta kitkat käyttöön ja niillä onkin tullut suihkittua pitkin talvisia lenkkipolkuja juosten ja kävellen. Nyt jaan sinulle omat kokemukseni kitkakengistä.

Kuvassa: Saucony peregrine 8 ice +

Kitkajuoksukengät olivat minulle uusi tuttavuus. Olin kyllä kuullut niistä paljon hyvää, mutta ajattelin aiemmin että pärjään talvella pelkillä nastoilla. Lähes päivittäinen nastalenkkareiden käyttö alkoi kuitenkin aiheuttaa minulle polvikipuja, joten Janna suositteli kevyempää kenkää nastan rinnalle. Intoa puhkuen lähdin testaamaan kitkakenkiä, vaikka suoraan sanoen alkuun kyllä vähän hirvitti, että voiko niihin ihan oikeasti luottaa. Icebugin nastojen pito kun on ollut jäällä aivan seinä, mutta toisaalta lumisella tiellä nastoista ei juuri ole apua. Nopeasti sain kuitenkin huomata miten toimiva kitkakenkä on ja juoksemiseen löytyi tuttua rentoutta. Ja kyllä siihen kitkan pitoon voi myös luottaa.

Itse asiassa kitkakengän juju on juuri siinä, että se vaatii käyttäjältä luottoa ja uskallusta ponnistaa kunnolla kengän päälle. Arkikielellä kuvattuna koko kitkakengän idea perustuu siihen, että ponnistuksen voimasta muodostuu kitkaa eli pitoa, kengän pohjan ja alustan välille. Mikään peilijään kenkä tämä ei ole, mutta muutenhan tällä pärjäisi hyvin lähes läpi talven sekä tietysti myös välikaudella.

Nämä minun kengät ovat Sauconyn mallistosta (peregrine 8 ice +). Ja nämä ovatkin oikeat lumisen tien kiitäjät. Itse ei tarvitse kuin pysyä niiden perässä 🙂 Tämä super-luminen talvi onkin tarjonnut ihanteelliset olosuhteet kitkakengille, joiden pito on lumisella alustalla parhaimmillaan. Saucony peregrine 8 ice + kengän pinta on kosteutta hylkivää materiaalia, joten jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä niin lumisella kuin loskaisella tiellä, mikä on tietysti iso osa mukavuutta ja käytännöllisyyttä. Kenkä sopii hyvän vaimennuksensa ansiosta niin juoksuun kuin muuhunkin lenkkeilyyn.

Tämä Sauconyn kitkakenkä istuu omaan neutraalisti askeltavaan jalkaani kuin nakutettu. Kenkä tuntuu jalassa kevyeltä, mutta toisaalta antaa juuri oikeanlaista tukea talvilenkkeilyyn. Nastakenkään verrattuna eron huomaa juuri päkijän joustavuudessa. Juoksutuntuma on hyvä ja rullaava. Näissä kengissä on päkijän ja kantapohjan välillä muutaman millin korkeusero, eli drobbi. Sen tarkoituksena on suunnata askelta eteenpäin, mikä lisää rullaavuutta ja tehostaa päkijän työntövoimaa. Tässä on taas hyvä osoitus siitä, miksi kengät kannattaa hankkia ammattilaiselta. Ei olisi nimittäin nämä drobit avautuneet ilman Jannaa.

Saucony on merkkinä täällä Suomessa vähemmän tunnettu, mutta maailmalla hyvin suosittu. Sauconyn kengät suunnitellaan nimen omaan juoksuun ja siksi ne ovatkin laadussaan aivan huippu luokkaa. Sauconyn ajatus ”run your world” kuvaa hyvin heidän ideologiaa ja liputtaa juoksemisen ilon puolesta. Siksi meille kuluttajille valmistetaankin laadukkaita kenkiä, jotka sopivat erilaisiin maastoihin, olosuhteisiin, käyttötarkoituksiin ja ennen kaikkea juuri siihen omaan jalkaan. Myös Askelpisteen Janna kannustaa laajentamaan omaa ajatusta kenkämerkkien suhteen. Valtavirtamerkeistä ei aina välttämättä löydy juuri sinulle sitä parasta ja hyvin istuvaa kenkää, jonka tulisi kuitenkin aina olla se prioriteetti numero yksi kenkien hankkimisessa.

Sopivan juoksukengän löytäminen ei välttämättä ole ihan helppo juttu, joten valinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntevaa apua. Askelpisteen fysioterapeutti Janna Lehtomäki korostaa valinnassa kengän kokonaisvaltaista merkitystä, oli kyse sitten lenkkareista, vapaa-ajankengistä tai työjalkineista. Kengillä on valtavasti vaikutusta meidän koko kehoon ja sitä kautta myös arkeen ja aktiivisuuteen.

Oikean kokoisten kenkien valitseminen on myös tärkeää. Janna summaa omalla kokemuksellaan, että meillä on taipumus valita liian pieni koko itsellemme. Liikkuessa jalka turpoaa, eli sille pitää uskaltaa jättää riittävästi tilaa. Liian pieni kenkä aiheuttaa mm. vaivasenluun- ja jalkaterän kipuja sekä pitää jalkaterän hermoja puristuksissa. Siinä sivussa voi alkaa lenkillä pipoakin kiristämään ja koko hommasta häviää into. Sopivan kokoisessa kengässä jalkaterä ja nilkka puolestaan pääsee työskentelemään aktiivisesti, mikä vaikuttaa suoraan sekä juoksuasentoon että lihasten optimaaliseen voimantuottoon. Jos mietit, että nyt menee kyllä yli hilseen, niin edellisen voi tiivistää jotenkin näin: oikean kokoiset ja laadukkaat kengät jalassa juokseminen on turvallista, kivutonta ja mukavaa.

Tämä Sauconyn kitkakenkä on ollut minulle nappivalinta. Ne toimivat hyvin sekä kävely- että juoksulenkeillä ja tuovat talvilenkkeilyyn toivottua mukavuutta. Pääsin myös polvikivuista nopeasti eroon, kun vaihdoin nastat hetkeksi kokonaan kitkakenkään. Nämä ovatkin olleet hyvä kaveri jäykemmän nastan rinnalle ja olen saanut juoksu-harrastukseen taas uudenlaista mukavuutta. Kitkakengät sopivat muuten pitonsa ja kosteudenpitävyytensä ansiosta hyvin myös välikauteen tai esimerkiksi polkujuoksuun.

Lenkkeillessä pidän tärkeänä kenkien käyttömukavuutta sekä toimivuutta. Täällä meillä kotimaastot on melko vaihtelevat ja mäkiset, joten kengän pidon pitää olla kunnossa. Tämän talven positiivisilla kokemuksilla tulen varmasti jatkossakin käyttämään molempia jalkineita. Nastat ovat hyvät jäisellä alustalla, mutta toisaalta kitkat toimivat sekä lumella että välikaudella, kunnes voi taas siirtyä tavallisiin lenkkareihin.

Toimivuus ja käyttömukavuus tarkoittavat useimmiten myös sitä, että laatuun satsaaminen kannattaa. Laadukkaan tuotteen erottaa siitä, että suunnittelussa on huomioitu pienetkin yksityiskohdat ja tuote kestää käyttöä ja kulutusta. Eli laatuun satsaaminen ei suinkaan tarkoita kulutus-hysteriaa, vaan sellaisia järkeviä hankintoja, jotka sopivat omaan käyttötarkoitukseen. Jos et ole vielä testannut kitkakenkää, niin suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan.

Toimivat ja sopivat kengät pitävät sinut liikkeessä ja tuovat treeniin mukavuutta. Näin ulkoilu ja lenkkeily lisääntyvät arjessa luonnollisesti ja liikkeelle lähteminen on helpompaa kun tekosyiden listakin on olematon. Jos et ole vielä testannut kitkakenkää, niin suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan.

Askelpisteen Janna tekee muuten tilauksesta myös ohjaus-käyntejä, mikä onkin kiva lisä esim. työpaikalle, hyvinvointitapahtumiin tai vaikka omalle ystävien juoksuporukalle. Janna osaa opastaa vahvalla ammattitaidolla, monipuolisella osaamisella sekä kokemuksella juoksun ja jalkineiden maailmaan. Ja se jos mikä tuo taas uutta intoa lenkkeilyyn, kun saa asiantuntevaa opastusta ja hyviä vinkkejä.

Aurinkoisia ulkoiluhetkiä sinulle!

Lenkkeiletkö sinä läpi talven? Käytätkö talvijuoksukenkiä vai pärjäätkö ilman?


*Kengät saatu Askelpiste Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.