Ajattelin pitkään, etten kirjoittaisi blogiin ollenkaan kombosta vuoden vaihde & elämäntapa muutokset. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin, koska suoraan sanoen minulle tuli ähky. Ja se tuli ympärillä satelevista super- ja tehodieteistä. Minulla ei ole sellaisesta omakohtaista kokemusta, joten en tiedä miltä sen toteuttaminen tuntuu. En halua myöskään aliarvioida kenenkään kokemusta tai arvostella toisen kehittämiä tuotteita tai niiden toimivuutta. Eli negatiivisen tai arvostelun sijaan, kirjoitan ennemmin lempeän kriittisesti siitä, miten voisi löytää oman jutun ja pysyvyyden, sekä osaisi pitää sopivasti pään kylmänä erilaisten hyvinvointi-villitysten keskellä. Lisäksi vielä jotakin konkreettista, nimittäin reseptivinkkinä suolaisten piirakkapohjien vallankumous: herkullista ja maistuvaa ilman voita.

Selkeyttä ja ripaus kriittisyyttä

Elämäntapojen muutos ei missään nimessä ole kielteinen asia. Kannustaisin kuitenkin ensin selkeyttämään itselle, millaisia muutoksia toivotaan, pysyviä vai nopeita? Mitkä ovat omat tavoitteet ja miksi? Ei tarvitse olla pessimisti, mutta sen verran realisti kuitenkin, että ymmärtää sen ettei hokkus pokkus-temppuja valitettavasti ole. Ainakaan pysyviä. Joskus asioiden riittävän simppelinä pitäminen tarjoilee parhaat tulokset, koska ne ovat usein niitä pysyvimpiä muutoksia. Piileekö tässä sitten se ristiriita, että simppelit jutut eivät ehkä ole riittävän näyttäviä? Tai tuottaako oman elämän täydellinen suursiivous tai kaiken keikkauttaminen kerralla päälaelleen pysyvyyttä?

Jos tuntuu, että kaipaat tukea ja ohjausta, niin kysy sitä rohkeasti. Mutta säilytä myös sen etsimisessä pieni ripaus tervettä kriittisyyttä. Varmasti ne parhaat ja pysyvimmät tulokset saa sellaisen valmentajan kanssa, joka kuuntelee sinua, tuntee kokonaistilanteesi ja on sen alan ammattilainen, johon kaipaat ohjausta. Valmentaja on tukena ja tsempparina, muttei kuitenkaan tee muutostyötä asiakkaan puolesta. Suurin oivallus tapahtuu aina omien korvien välissä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että liikunta- ja hyvinvointiala on sekä kentältään että sisällöltään melko laaja. Eri koulukuntien, uskomusten ja tutkimustiedon edustajia on pilvin pimein. Sen kaiken keskellä sukkuloimisessa ripaus sopivan kriittistä asennetta on ihan paikallaan, jotta löytää sieltä sen itselle sopivan ladun.

Kuuntele itseäsi ja uskalla olla oman elämäsi pomo

En usko että hyvinvoinnista tarvitsee tehdä sen enempää erityistä tai monimutkaista. Superia tai tehokasta. Kieltojen, rajoitusten tai tiukan ruokavalion sijaan näkisin mahdollisuuksia. Ehdottomuuden tilalle vaihtoehtoja. Kauden tai ajanjakson sijaan kokonaisvaltaista ajattelua. Tämä aika uuden vuoden vaihtumisen jälkeen on jatkumoa edelliselle. Vai onko tarpeen olla entistä tai uutta elämää? Voisiko olla ihan kokonaista täyttä elämää ja pikku hiljaa lisääntyvää hyvinvointia? Uskalla ottaa ruokaohjeet ehdottomuuden sijaan reseptivinkkeinä, joilla rikastutat ruokavaliotasi. Höllää rohkeasti tiukan viikon keskellä tahtia. Anna silloin keholle ja mielelle mitä se kaipaa. Paina kaasua sopivasti silloin, kun virtaa riittää kovempitehoiseen treeniin. Sinä osaat erottaa parhaiten eri tunne- ja vireystilat omassa kehossa ja mielessä, joten uskalla olla oman elämäsi pomo ja luottaa itseesi.

Näe mahdollisuuksia ja nauti

On vaikea kuvitella, että hyvinvointi kohenisi puoliväkisin suoritettuna. Kannustan unohtamaan kaikki ne ”en saa syödä tätä, enkä tuota”- ajatukset. Ruoka on ravintoa, mutta se on myös nautinnonlähde. Enemmän siis myönteistä ajattelua. Luovu karsimisesta ja keskity lisäämään hyvää lautaselle. Liikuntaan pätee samat jutut. Lajeja ja mahdollisuuksia on pilvin pimein. Ei ole pakko, vaan minä saan. Jos tunti tuntuu liian pitkältä ajalta, niin puolita se tai tee vaikka vartti. Kaikki on kotiin päin. Jos et ole vielä löytänyt sitä itselle sopivaa lajia, niin kirjaa vaikka paperille ylös kaikki ne mitä haluaisit kokeilla. Ja siinä sinulla on suunnitelma valmiina toteutettavaksi. Löydät kyllä oman jutun aivan varmasti. Jos puolestaan on tullut syystä tai toisesta pidempi tauko treeniin, niin palaa takaisin niiden mielekkäiden asioiden pariin. Rutiini löytyy jo muutaman kerran jälkeen. Näe ympärilläsi mahdollisuuksia ja nauti siitä mitä teet. Kannustamisella ja tsemppaamisella on myös valtava voima. Me kaikki tarvitsemme sitä, eikä sitä kannata säästellä, joten anna mennä! <3

Ja nyt siihen reseptiin…

Suolainen piirakkapohja:

1 iso, kypsä avokado

1 kananmuna

2,5 dl jauhoja (käytin ruis- ja täysjyvävehnäjauhoja)

1 tl suolaa (laitan seuraavan kerran 1/2 tl, tämä oli omaan makuun turhan suolainen)

ripaus paprikajauhetta

Muussaa avokado haarukalla sileäksi mössöksi, lisää suola, paprikajauhe. Sekoita kananmuna joukkoon ja lisää jauhot sekoittaen. Haarukalla/lusikalla sekoittaminen riittää, eli pohja on tosi simppeli ja nopea valmistaa. Levitä pohja silikoni-vuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun keraamiseen vuokaan, ettei taikina tartu kiinni. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna.

Täytteeseen laitoin kanasuikaleita, sipulia, kirsikkatomaatteja ja fetaa muruina. Päälle kaadoin ”kastikkeen”, jossa oli 1 kananmuna, 1dl ruokakermaa, ripaus mustapippuria (suolaa, jos kaipaat sitä). Päälle ripottelin vielä desin verran hienoksi raastettua juustoraastetta (Polar 15%). Paista piirakka 200 asteessa, 20-30 minuuttia.

Olin itsekin pohjan suhteen hiukan epäileväinen, mutta se osoittautui turhaksi. Kokeile rohkeasti, niin huomaat että tämä todella toimii. Ja jos et pidä avokadon mausta, niin se ei tässä juurikaan maistu. Mutta saat kuitenkin samalla sen hyvän ja pehmeän rasvan terveyshyödyt lautasellesi. Tarjoile piirakka salaatin kanssa, niin saat tästä vaikka ruokaisan iltapalan tai herkullista ja terveellistä tarjottavaa vieraille.

Ihanaa talvista viikonloppua sinulle!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.