Tiesitkö että luovat harrastukset lisäävät hyvinvointia? Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkimustulokset vahvistavat, että luovat harrastukset lisäävät rauhallista olotilaa sekä hyvää energiaa. Niiden luvataan lisäävän jopa onnellisuutta, mikä tietysti on hyvin subjektiivista. Mutta miksipä ei! Jos olo on rauhallinen ja sekä kehossa että mielessä virtaa hyvää energiaa, lisää se varmasti osaltaan myös onnellisuuden tunnetta. Luovien harrastusten hyötyjen luvataan myös kestävän pitkään ja niiden ansiosta hyvää oloa riittää vielä seuraavallekin päivälle. Tässä siis oiva syy lisätä luovuutta ja upottaa kädet vaikkapa taikinakulhoon. 

Tällä reseptillä syntyi herkulliset sämpylät uudenvuoden aaton hampurilaisiin. Tein taikinan tuplana, jotta saatiin herkutella näillä vielä tänään aamupalallakin. Ja tottahan se on, että hyvinvointia voi lisätä leipomalla monestakin syystä. Luovuuden lisäksi, itse tekemällä tiedät mitä syöt. Itse tehtynä nämäkään sämpylät eivät sisällä turhaa lisättyä sokeria ja raaka-aineiden valinnalla vältytään myös lisä- ja säilöntäaineilta. Leipominen yhdessä on lisäksi mukavaa puuhaa ja yksin, kaikessa rauhassa puolestaan rentouttavaa ajan vietettä. Arki-aamukin tuntuu astetta erityisemmältä, kun päivän saa aloittaa itse tehdyillä herkuilla.

Herkulliset sämpylät: 

6 dl vettä

50g hiivaa

1,5tl suolaa

2 rkl öljyä

n. 14dl jauhoja (käytin itse 3-viljan sämpyläjauhoja, ruisjauhoja ja kauraleseitä)

Seesaminsiemeniä päälle

Lämmitä neste käden lämpöiseksi ja sekoita hiiva nesteen joukkoon. Lisää suola ja jauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa huolella, jotta saat kunnon sitkon syntymään. Sekoita öljy joukkoon. Löysästä taikinasta syntyy kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota liinan alla, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylät ja anna kohota pellillä, liinan alla. ”Voitele” sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemenet. Paista uunissa 225 asteessa n. 10-15min.

Luovia leipomishetkiä ja ihania vuoden ensimmäisiä päiviä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.