Kuinka monta yötä on jouluun? Kenen muun kotona vastaus kuuluu lasten suusta lähes valon nopeudella? Ihanaa, pirskahtelevaa jännitystä on ilmassa ja mukavia joulupuuhia tiedossa. On hellyyttävää seurata lasten jännitystä ja odotusta. Ja sitä intoa, miten kaikki pienetkin joulupuuhat saavat heidät innostumaan.

Joulussa mielestäni parasta on kiireettömyys ja yhdessä vietetty aika. On ihana rauhoittua pitkän syksyn jälkeen joulupyhien ajaksi ja tehdä niitä asioita, jotka lisäävät hyvää oloa ja mieltä entisestään. Viettää aikaa yhdessä tärkeiden ihmisten kanssa, ja napata välillä hetki myös itselle. Sopivasti suunnitelmia ja tilaa olla tekemättä mitään. Kiire ei ole minnekään, ellei sitä sitten itselleen järjestä.

Jouluun kuuluu hyvä ruoka ja herkuttelu. Niistä sopii nauttia, eikä suupaloja tarvitse laskea tai kerryttää niistä itselleen huonoa omaatuntoa. Raskaiden jouluruokien rinnalla joulupöytää voi raikastaa värikkäillä salaateilla ja aineenvaihdunta virkistyy, kun muistaa hörppiä välillä myös vettä. Kun ruokailu on arkena tasapainossa, löytyy se säännöllinen ateriarytmi todennäköisesti huomaamatta myös joulupyhinä. Rentoutta ruokailuun ja sopivasti suklaakääröjen rapistelua tai marmeladien maiskuttelua. Siinä oiva resepti niin arkeen kuin juhlaan.

Luonto tarjoilee meille parastaan talvisella maisemalla, joten ulkoilu sopivan kirpeässä pakkassäässä tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Kyläilyn, kirjan sivujen kääntämisen tai ruokailujen välissä on mukava virkistäytyä ulkoilun merkeissä. Täällä Keski-Suomessa pääsee testaamaan jo hiihtokuntoaan ladulle ja juoksulenkillekin on mukava kirmata, kun lumi narskuu kenkien alla. Pulkat, potkurit ja liukurit esille siis ja punaisia poskia yhdessä metsästämään talviseen ulkoilmaan. Pieni liikuntahetki tekee hyvää, mutta yhtä tärkeää on myös se lepokin. Jalat voi heittää kohti kattoa monella tapaa. Valitse niistä se sinulle sopivin.

En usko että kultaisen joulun salaisuus löytyy kiireestä tai perinteiden pakonomaisesta suorittamisesta. Joskus asiat menevät eri tavalla ja perinteet saavat uusia muotoja. Ja hyvä niin. Todellinen joulutunnelma ei taida myöskään syntyä pakottamalla. Se merkitsee meille eri asioita, mutta parhaiten sen varmasti löytää, kun malttaa pysähtyä ja huomata sen ympärillä. Ja siinä se salaisuus taitaakin olla, että antaa sen joulun tulla.

Ihanaa joulunaikaa juuri Sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.