Voisiko sanoa, että tämä on työvoitto! Marraskuu jäi taakse ja tilalle saatiin vuoden viimeinen kuukausi ja jännitysten aika. Kirjoittelin syksyllä uusista aluista ja näin Joulukuun alku metreillä haluan palata aiheeseen. Haluan kannustaa sinua huolehtimaan itsestäsi ja hyvinvoinnistasi myös joulukiireiden keskellä. Vaikka kalenteri täyttyisi pikkujouluista, joulujuhlista ja pienistä muistettavista asioista tai salaisista kauppareissuista ilman lapsia, niin ethän silti unohda itseäsi. Jos tuntuu että uinuit Marraskuun ajan horroksessa ja huono-omatunto kolkuttelee siitä, että suklaa maistui erityisen hyvältä, niin anna sen olla. Se meni jo, eikä siitä kannata rangaista itseään minkäänlaisilla kierteillä. Herättele kehosi liikkeelle, ja muistuta itseäsi siitä, miten hyvä olo jo pienestäkin liikuntahetkestä seuraa. Kun sinä voit hyvin, välittyy se myös lähipiirillesi. Palaa niiden asioiden äärelle, jotka tuottavat sinulle hyvää oloa ja lisäävät hyvinvointiasi. Ne voivat olla pieniä valintoja päivittäin, helppoja, yksinkertaisia ja saavutettavia juuri nyt. Lupaan, että kiität itseäsi Tammikuussa.


Joulu merkitsee meistä varmasti monelle kiireetöntä aikaa ja rentoa yhdessä oloa. Mutta löytyykö se rauhallinen ja kiireetön fiilis siitä, että paahtaa koko kuukauden otsasuoni sykkien jouluvalmistelujen parissa? Olisiko joulun tunnelmaan helpompi laskeutua, jos rauhoittaa tahtia jo näin muutama viikko ennen h-hetkeä. Joka paikkaan ei ole pakko revetä, jos et oikeasti halua. Voit aivan hyvin priorisoida itsesi ja perheesi etusijalle ja täyttää kalenteria juuri sen verran kuin haluat ja jaksat.

Minusta on ihanaa, että oman perheen kanssa voi luoda omat jouluperinteet. Sellaiset juuri meille sopivat. Niihin ei tarvitse kuulua kaappien siivousta tai ulkovaraston järjestelyä, ellei oma joulutunnelma sitten satu olemaan niistä kiinni. Meillä se ei ole. Riittää että näkyvät paikat ovat ojennuksessa ja tunnelma on jouluinen. Mieti siis mikä on riittävää sinulle ja tähtää siihen. Silloin sinulle saattaa jäädä kuin huomaamatta ”ylimääräistä” aikaa lenkkeilylle ja rentoilulle, tai ylipäänsä niille asioille, jotka lisäävät hyvinvointiasi. Kun ei ole jatkuva kiire, muistat myös todennäköisesti syödä säännöllisesti, etkä ole jatkuvien ”kolme rasiaa kympillä”- mielitekojen armoilla.

Jos joulu on rauhoittumisen ja yhdessä olemisen aikaa, niin yhtä vahvasti siihen liitetään myös antaminen. Erityisesti tämän syksyn ilmastonmuutos-keskustelut antavat ajattelemisen aihetta lahjojen tarpeellisuudesta. Itse mietin asiaa omien lasten kautta ja sitä, millaisen mallin heille annamme omilla kulutustavoillamme. Syntyykö se joulutunnelma edes loppujen lopuksi tavarapaljouden keskellä? Varmasti se lapsille tarkoittaa sitä, jos luomme heille sellaisen illuusion ja ohjaamme heitä siihen omalla toiminnallamme. Jos aikuisen omalla toiminnalla on vaikutusta lasten syömis- ja liikkumistottumuksiin, niin sama pätee varmasti myös kulutustottumuksiin. Ehkä muutos alkaa siitä, että aikuinen siirtyy sanoista tekoihin ja näyttää omalla esimerkillä mallia lapsille. Meidän perheessä se tarkoittaa lasten lahjatoiveiden rajaamista muutamaan. Enkä usko että lapset jäävät mistään paitsi. Päinvastoin. Muutoksen ei tarvitse tarkoittaa tässäkään asiassa ääripää-ajattelua tai totaalista boikottia. On kuitenkin ihan paikallaan pohtia omia kulutustottumuksia ja kiinnittää asiaan huomiota. Ostanko tarpeeseen pitkällä tähtäimellä, vai pelkästään ostamisen ilosta ja siksi että niin kuuluu tehdä? Voimme tehdä fiksuja ja parempia valintoja, myös kuluttamisen suhteen. Jos minulta kysytään, niin valitsen mieluummin jotakin pientä ja laadukasta, kuin tusinan verran turhanpäiväistä krääsää.

Entä sitten se joulun salaperäisyys ja jännitys? Erityisesti se huokuu lapsista ja kaikista lapsenmielisistä. Joulua odotetaan jännityksellä ja joulukalenterista lasketaan öitä jouluun. Myös kalenteriin voi kätkeytyä tavarapaljouden sijaan pieniä kivoja tehtäviä, joita on mukava tehdä yhdessä kotona. Ne voivat olla esimerkiksi pieniä jouluisia askareita, joilla luodaan yhdessä joulutunnelmaa kotiin tai vaikka koko perheen yhteinen tonttu-jumppa. Anna mieikuvituksen lentää ja heittäydy mukaan pieni pilke silmäkulmassa.

Mieltäni lämmitti omien lasten päiväkodin joulukalenteri, jossa tonttu tuo kaikille talon lapsille ja aikuisille päivittäin pieniä liikunnallisia tehtäviä. Jännitystä, yhteistä tekemistä, liikettä ja hyvää mieltä päivään. Enkä usko että kukaan jää kaipaamaan mitään lisää. Eihän joulun ajan pitäisi olla kilpavarustelua tai perinteiden pakonomaista suorittamista.

Ehkä se tärkein ja arvokkain lahja kuitenkin on antaa aikaa läheisille, itseään unohtamatta. Tai valita aineellisen lahjan sijaan se aineeton. Jos lahjan tarkoitus on kertoa, että olet minulle tärkeä, niin voisiko sen viestin välittää lähimmilleen jotenkin muutenkin, kuin käärimällä sen lahjapaperiin? Jos puolisolla on salikortti, anna hänelle aikaa salitreeneihin. Jos sinulla on hyvät nastalenkkarit kaapissa, toivo kiireetöntä aikaa lenkkipoluilla. Kun panostat hyvinvointiin, saat sen hyödyt monin kerroin takaisin. Kun sinä voit hyvin, heijastuu se ympärillesi kirkkaammin kuin ne kävelykadun jouluvalot.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.