Lenkkeiletkö läpi vuoden, vai siirrytkö liikkumaan sisätiloihin kun musta jää ilmestyy asfaltin päälle tai lumi peittää metsäpolut? Nautitko kävely- ja juoksulenkeistä sulan maan aikaan, mutta syksyn ja talven liukkailla keleillä luovut niistä haikein mielin? Vai oletko periaatteen-Pirkko, joka ei suostu edes harkitsemaan talvilenkkareiden hankkimista? Itse kuulun siihen porukkaan, joka lenkkeilee ehdottomasti läpi vuoden. Ajattelin pitkään että pärjään tavallisilla lenkkareilla myös talvella, kunnes toissa vuoden pääkallo-kelit iskivät. Olin joululomalla ja alkoi suoraan sanoen tympäistä, kun juoksulenkille ei ollut mitään asiaa peruslenkkareilla. Päätin että nyt on aika hankkia nastalenkkarit, eikä sitä päätöstä ole tarvinnut katua. Ennemmin olen hämmästellyt sitä, miksen herännyt asiaan jo aiemmin. Talvijuoksukenkien plussat nimittäin ovat kiistattomat ja niistä saa hyödyn irti ilman pääkallokelejäkin. Ja hei, vaikka juoksu ei olisikaan se sinun juttu, toimivat ne yhtä mallikkaasti myös kävelylenkeillä. Sitä paitsi, kun jalkineet on kohdillaan, saatat yllättyä ja innostua ottamaan myös juoksuaskelia.

Tässä juoksu-sarjan ensimmäisessä jaksossa keskitytään talvijuoksukenkiin, niiden valintaan ja hyötyihin. Asiantuntijana toimii alaraaja fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti ja Askelpiste oy:n yrittäjä Janna Lehtomäki. Jannalla on pitkä ja monipuolinen kokemus sekä fysioterapeutin työstä, sekä oman urheilutaustan myötä monipuolisesta liikkumisesta. Janna luotsaa miehensä kanssa Keuruulla sijaitsevaa Askelpiste Oy:tä, jonka ehdoton valtti on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen sekä raudan lujan ammattitaidon sekä tietopohjan yhdistäminen jalkineiden myymiseen. Tämän liikkeen seinien sisältä saa sellaista ammattitaitoista palvelua, johon verkkokaupat eikä moni muu kivijalkakauppakaan yllä. Kengät valitaan juuri sinun jalkaan ja käyttötarkoitukseen sopiviksi ja samalla saat paljon tietoa sekä hyviä vinkkejä omaan liikkumiseen. Askelpisteestä poistuessasi ymmärrät sen, että hyvinvointi todellakin alkaa askelista, etkä pidä kenkien hankkimista vähäpätöisenä asiana.

Miksi ottaisin käyttöön talvijuoksukengät?

Talvijuoksukengät suojaavat normilenkkareita paremmin kylmältä ja kosteudelta, joten jos haluat sekä lenkkeillä että välttyä turhalta flunssalta niin ensimmäinen plussa on saavutettu. Silloin kun jalkine ja pito ovat kohdillaan, kävelyssä ja juoksussa säilyvät oikeanlaiset liikeradat ja meno on luonnollista ja rentoa. Jos puolestaan lenkkeilet kaatumista varoen, on liikkumisesi jäykkää ja altistat itsesi mm. jalkaterä-, polvi-, lonkka sekä selkäkivuille. Lisäksi liukkaalla sutiminen rasittaa pohkeita ja akillesjänteitä. Jos sinulla on ajatuksena rentoutua lenkillä työpäivän jälkeen, voikin tavallisilla lenkkareilla liukastellessa käydä täysin päinvastoin ja tuloksena onkin entistä jäykempi kroppa. Samalla altistat kehosi myös sekä rasitus- että kaatumisvammoille. Invalidiliiton mukaan vuosittain sattuu kymmeniä tuhansia liukastumisista johtuvia loukkaantumisia. Lisäksi kaatuminen on yleisin aivovamman syy kaikissa ikäluokissa ja kaatumisia sattuu eniten silloin kun joutuu jännittämään kehoa. Jos juokset paljon ja liukastellessa tuntuu ettei happi kulje, vika ei välttämättä löydy kunnostasi, vaan siitä että kehosi jännitystilojen vuoksi esim. pallea ei pääse työskentelemään riittävästi.

Ajattele mikä potentiaali sinulta jää hyödyntämättä, jos passaat talvi-aikaan lenkkeilyn pelkästään olosuhteiden vuoksi? Kävely ja juokseminen kuuluvat perusliikuntataitoihin ja luonnollinen kehonkäyttö on tarpeen myös meille aikuisille. Toki liukkailla keleillä voi hyödyntää myös juoksumattoja, mutta toisaalta silloin jää saavuttamatta ulkoilun ja raikkaan ulkoilman edut, vaihtelevat ja monipuoliset maastot sekä alusta. Talvijuoksukengillä pystyt hyödyntämään lenkkeilyn myös metsäpoluilla ja pururadat saavat jatkoaikaa, kunnes lunta on riittävästi hiihtämiseen.

Testissä nastalenkkarit (Icebug)

 • Kestävä hiiliteräsnasta, joka kestää myös asfaltilla juoksemisen (alku- ja lopputalvea ajatellen).
 • Täysi luotto pitoon jäätiköllä ylä- ja alamäessä, mikä mahdollistaa rennon ja luonnollisen juoksuasennon myös peili-jäällä
 • Hyvä rullaus ja vakaus
 • Erinomainen juoksumukavuus! Ei tarvitse jännittää, vaan voit keskittyä täysin nauttimaan vauhdin hurmasta aivan kuten kesäkaudella.
 • Samoja kenkiä voi hyödyntää myös peruskuntoa ylläpitävillä ja palauttavilla kävelylenkeillä.
 • Miinuksena hieman jäykähkö jalkatyö, koska nilkan lihakset ovat hieman ”ylituetut”. Jos juokset paljon, nastat saattavat aiheuttaa kipuja esim. jalkaterässä.

Mitkä ihmeen pitopohja/kitkalenkkarit? (Saucony peregrineIce)

 • Kevyt ja rullaava kenkä, joka sopii hyvin kevään ja syksyn välikauteen, sekä kaupunkiolosuhteisiin.
 • Tarpeeksi notkea ja sillä saa hyvän tuntuman maastoon.
 • Ohjaa nilkan käyttöön ja jalkaterä pääsee työskentelemään hyvin.
 • Toimii välikauden lisäksi lumisilla teillä.
 • Mukavuus nastakenkiin verrattuna tavallisen lenkkarin veroinen ja bonuksena parempi pito syksyä, talvea ja kevättä ajatellen.
 • Miinuksena pidon heikkeneminen peilijäällä. Jos tämä on sinun ainoa talvijuoksukenkä, jäävät Suomen talvissa oloissa ne jäisimmät lenkkikelit hyödyntämättä.

”Annan nastalenkkareita valittaessa vahvan suosituksen Icebugin kengille ja niiden rinnalle suosittelen kitkakenkää. Käytän itse jäisillä keleillä nastaa ja lumisilla puolestaan kitkaa. Jos juokset paljon, saattaa pelkillä nastakengillä juokseminen aiheuttaa jalkaterän kipuja, kuten itselläni kävi. Kivut ilmenivät vasta kun siirryin keväällä ”nöyrempään kenkään”. Lisäksi kitkakengän käyttöaika on melko pitkä, aina Syyskuusta Huhtikuun loppuun saakka ja mielestäni sen juoksumukavuus on parempi. Ja onhan nämä Sauconyt nähty myös maailmanmestari Iivo Niskasen jalassa. Toisaalta taas, täällä maalla peilijäällä lenkkeillessä nastakenkä on lähes välttämättömyys, jotta lenkkeily on kehoystävällistä. Minulle talvijalkineisiin panostaminen toi takaisin helppouden liikkeelle lähtöön, sekä nautinnon liikkumiseen. Enää ei tarvitse odotelle juoksukelejä, sillä oikeanlaisten kenkien ansiosta ne on tarjolla vaikka joka päivä.”                                          Janna Lehtomäki

Olen itse juossut Icebugin nastajuoksukengillä pari talvea ja äänestän ne todellakin jatkoon. Kengät ovat olleet melko kovalla käytöllä ja nastojen pito on edelleen hyvä. Ehdin nimittäin muutama viikko sitten ottaa ne hetkeksi käyttöön, kun täällä Keski-Suomessa oli hetken talvi numero yksi. Kitkapohjakengät aion ottaa myös kokeiluun nastojen rinnalle, sillä luotan ammattilaisen asiantuntevaan ohjaukseen.

Talvijuoksukenkiin satsaaminen ei ole siis pelkästään juoksu-hifistelijöiden juttu, sillä onhan kyse aika merkittävästä turvallisuustekijästä, mukavuuden lisäksi. Koiran kanssa lenkkeily on mukavampaa ja turvallisempaa, kun äkkinäisten nykäisyjen seurauksena ei tarvitse tehdä mahaplätsejä naapureiden ilona. Myös vaunujen tai rattaiden kanssa lenkkeily on miellyttävämpää, kun ei tarvitse kiitää koko jalkakäytävän leveydeltä sivuliirossa. Ennen kaikkea oikeilla kenkävalinnoilla ehkäiset tapaturmia, jotka voivat rajoittaa liikkumistasi pitkäksi aikaa. Turvallisuuden ja mukavuuden lisäksi mahdollistat itsellesi läpi talven jatkuvat tärkeät ulkoilu- ja liikuntahetket, hoitaen samalla kehoa mahdollisimman luonnollisen liikkeen avulla.

Millaisia ajatuksia heräsi? Onko sinulla käytössä talvijuoksukengät? Millaista sisältöä sinä toivoisit juoksu-sarjaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.