Kun muutama vuosi sitten palasin hoitovapaalta töihin, alkoi hyvin nopeasti kirkastua mitä käsite ruuhkavuodet oikeasti tarkoittaa. Alkuun stressasin monen viikon päähän asioita ja podin huonoa omaatuntoa milloin mistäkin asiasta. Vaikka olin lasten kanssa kotona ollessakin tehnyt työtä, joka vaati suunnittelua ja asioiden nopeaa omaksumista, muuttui kuvio kuitenkin täysin päivätyön alkaessa viedä ison siivun aikaa.

Silloin kun oma arki on yhtä palapeliä, täytyy kehitellä omat tavat pitää homma kasassa. Arki ja elämä rakentuu aina loppujen lopuksi sinun näköiseksi, ja koostuu niistä asioista jotka ovat tärkeitä juuri sinulle. Tässä muutama ajatus arjen pyörityksestä:


Huumorilla pääsee yllättävän pitkälle

Tällä viikolla olen monena aamuna havahtunut siihen tunteeseen, että miksi herätyskello pirisee keskellä yötä? Suihkinut minuuttiaikataululla paikasta toiseen, miettien että nyt jos ehditään ajoissa oikeaan paikkaan ja meillä on kaikki tarpeellinen mukana, niin (flossaan perillä) olen erittäin tyytyväinen. – Ja ehdittiinhän me!

Välillä vaikka sitä kuinka tekee parhaansa, voivat asiat silti mennä pieleen ja sattuu arjen kommelluksia, mutta nekin kuuluvat elämään. Pieleen mennyt asia saa toki suututtaa tai harmittaa, mutta ratkaisevaa on jäätkö siihen kiinni ja levitätkö omaa pahaa mieltä ympärillesi pitkin päivää, vai pystytkö näkemään asioiden kääntöpuolen? Huumorilla pääsee yllättävän pitkälle, jos vain opettelee nauramaan omille kommelluksilleen. Eihän elämä saa olla liian vakavaa!

Ota peruna kerrallaan ja ennakoi

Olen yrittänyt opetella suhtautumaan asioihin lempeämmällä asenteella. On turha jäädä vellomaan tekemättömien asioiden äärelle. Ainakin itselläni asiat alkavat silloin paisua suuremmiksi kuin mitä ne oikeasti ovat. Kun käärii hihat ylös ja pistää yhdessä asiat yksi kerrallaan ojennukseen, jää aikaa muuhunkin. Meillä arjessa toimii se, että suunnitellaan seuraavalle viikolle suuret linjat kuntoon. Kumpi hoitaa esim. harkkakuskaukset, käy kaupassa ja mitä viikko milloinkin pitää sisällään. Ennakoimalla asioita, niitä pieniäkin, voittaa päivän aikana ratkaisevia minuutteja puolelleen. Laitan usein esim. lasten vaatteet jo illalla valmiiksi, jolloin aamulla ei tarvitse etsiä niitä kadonneita kuorihousuja.

Uskalla pyytää apua

Sellaisina päivinä kun omassa paletissa on vähän turhan monta liikkuvaa osaa, olen erityisen kiitollinen niistä ihmisistä jotka auttavat. Ne tyypit joihin voi luottaa ja jotka ottavat kopin silloin kun et itse pysty venymään enää enempää. Ja niinhän sen pitäisi mennäkin. Pidämme yhtä ja autamme toisiamme, oli kyse sitten vanhemmuudesta, ystävyydestä tai työkaveruudesta. Joskus pelkkä myötätuntoinen ”tiedän tunteen”- katse tai kommentti voi rohkaista enemmän kuin arvaatkaan. Vaikka kyse olisi pieneltä tuntuvasta arkisesta asiasta, niin sanoma siellä kaiken takana on paljon suurempi. Kun antaa hyvän kiertää, uskon sen tulevan monin kerroin myös itselle takaisin.

Onhan se myös  rikkaus että lasten ympärillä on omien vanhempien lisäksi muitakin turvallisia aikuisia, joihin voi luottaa. Tämänkin viikon aikana monta tärkeää tyyppiä on ojentanut auttavan kätensä, kun sitä on vaan uskaltanut pyytää. Samalla opetamme omalla esimerkillämme lapsille niin tärkeän asian ydintä: anna hyvän kiertää ja auta toista, koska vielä tulee se päivä kun myös itse tarvitset apua.

Miten sinä saat arjen toimimaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.